23.10.2008. / 09:27

Autor: Marko Biočina

Ekonomija

Opet kriza na svjetskim burzama

Zbog sve lošijih ekonomskih rezultata, najavljenih otpuštanja, te strahova da američko gospodarstvo ulazi u dugu i tešku recesiiju, tamošnji burzovni indeksi od početka tjedna ponovno bilježe gubitke.

Tako su dionice koje kotiraju na Wall Streetu pale na najnižu razinu vrijednosti u posljednjih pet godina. Vrijednost burzovnog indeksa Dow Jones pala je za 5,69 posto i sada iznosi 8.519 bodova. Slične gubitke zabilježili su i ostali američki indeksi, tako da je S&P pao za 6,1 posto, a tehnološki Nasdaq za 4,77 posto.

Dokaz nadolazeće recesije je i usporavanje gospodarske aktivnosti, koja se očituje kroz pad potražnje za naftom. Tako je cijena barela nafte jučer pala na razinu od 67 dolara, što je najniža cijena u posljednjih 16 mjeseci.

Loše stanje na američkim burzama već tradicionalno se prelilo i u Europu, tako da su i najvažniji europski burzovni indeksi zabilježili pad vrijednosti. Vrijednost londonskog FTSE-a pala je za 4,5 posto, dok je frankfurtski DAX je pao za 4,4 posto. slično se dogodilo i u Hrvatskoj gdje je CROBEX, indeks Zagrebačke burze pao za 5,48 posto.

Velike gubitke su ostvarile naročito kompanije čije je djelatnost povezana s transportom, što je jedna od prvih sektora gospodarstva koji će biti pogođen recesijom, te naftne kompanije za koje se očekuje da će u narednom periodu zbog pada cijene nafte bilježiti znatno manje profite.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika