Objavljeno u Nacionalu br. 684, 2008-12-23

Autor: Robert Bajruši

Interview

Plinio Cuccurin-istarski snovi duhanskog magnata

Kandidat za istarskog župana za Nacional govori o svojim političkim ambicijama te uspješnoj karijeri na mjestu člana Uprave Adris grupe

LJUBAV PREMA RODNOM KRAJU Plinio Cuccurin snimljen u istarskom mjestu Bale u kojem je odrastao i gdje je krajem svibnja osnovao udrugu građana LadonjaLJUBAV PREMA RODNOM KRAJU Plinio Cuccurin snimljen u istarskom mjestu Bale u kojem je odrastao i gdje je krajem svibnja osnovao udrugu građana LadonjaPo svemu sudeći, Plinio Cuccurin (50), član Uprave Adris grupe i nositelj pobjedničkih nezavisnih lista mjesta Bale, u budućnosti bi mogao snažno utjecati na političke prilike u Istri. Donedavno se Cuccurina spominjalo prvenstveno kao jednog od najimućnijih hrvatskih građana, čije je bogatstvo u medijima procijenjeno na 140 milijuna eura. Ali, krajem svibnja u Balama je okupio 36 istarskih nezavisnih lista, koje su se povezale u udrugu građana Ladonja i najavile kako na sljedećim lokalnim izborima namjeravaju smijeniti IDS, koji je na vlasti od 1992. godine. Prije desetak dana okončani su i predizbori unutar Ladonje, koji su potvrdili ono što se i očekivalo, a to je da će Cuccurin biti kandidat za župana i protivnik Ivana Jakovčića.

U interviewu za Nacional Plinio Cuccurin govori o tome zašto je ušao u politiku, ali i o poslovnoj karijeri, odrastanju u Balama i vlastitim političkim uzorima. U svakom slučaju, zanimljiva životna priča osobe koja je počela kao berač breskvi, a danas posjeduje imovinu koja vrijedi više od godišnjeg proračuna većine hrvatskih županija.

NACIONAL: Zašto ste se odlučili baviti politikom?
- U svakome leži Homo politicus, pogotovo u nama, ljudima srednjih godina, koji smo bili aktivni svjedoci velikih društvenih i političkih promjena u posljednjih dvadesetak godina. Još početkom osamdesetih počeo sam se angažiranije baviti javnim djelovanjem, bio sam vijećnik Skupštine općine Rovinj, a na prvim neposrednim izborima 1993. sam kao nezavisni kandidat u drugom krugu izbora pobijedio kandidata SDP-a i ponovo postao vijećnik u Skupštini općine Rovinj, u Vijeću mjesnih zajednica. Ipak, nikada se nisam bavio politikom, ako se to gleda kroz članstvo ili simpatiziranje neke političke stranke. Kao i danas, i tada sam smatrao da političko djelovanje, pogotovo na razini lokalne samouprave, prije svega mora biti usredotočeno na boljitak građana i njihove zajednice te ne mora biti nužno vezano uz stranačku pripadnost. Nije mi trebala politička stranka kako bih se skrivao iza nje ili pokrivao njenim plaštom.


NACIONAL: Dobro, znači bili ste i ranije aktivni, ali otkud ideja da baš sada krenete u politiku?
- Ponovni ulazak u politiku dogodio se 2004. godine, kada sam odlučio da je vrijeme da svojim znanjem i iskustvom koje sam stekao u poslovnoj karijeri pomognem općini Bale, gdje sam rođen i u kojoj generacijama živi moja obitelj, a odakle sam otišao kao i mnogi moji vršnjaci u potrazi za boljom egzistencijom. Moj povratak bio je motiviran katastrofalnim stanjem u kojem se tada općina nalazila. Naime, unatoč jakim i atraktivnim turističkim destinacijama u okolici, odličnom prometnom položaju na putu između Rovinja i Pule te fenomenalnim mogućnostima budućeg razvoja, Bale su sa svojih nešto više od 1000 stanovnika polako nestajale i gasile se jer su mladi napuštali mjesto, a starije stanovništvo nije to moglo zaustaviti. Zato sam okupio grupu vršnjaka pa smo zajedno pridobili i druge građane za promjene u Balama, te krenuli u ostvarivanje projekta razvoja ovog mjesta po mjeri i u skladu s interesima svih građana. Naša nezavisna lista pobijedila je na prijevremenim izborima 2004. godine, a i na redovnim 2005. i u te četiri godine nastao je preokret u razvoju Bala. Svakim danom i svakim novim projektom stjecali smo nova iskustva i otvarali nova područja djelovanja. To je izazvalo interes drugih općina i gradova u Istri, ali i šire. Neki od njih djelovali su kroz udruge građana, neki kroz nezavisne liste. Vidjeli smo da, unatoč specifičnostima i različitim problemima s kojima se suočavamo, imamo i puno zajedničkih točaka u načinu razmišljanja i pristupa razvojnim prioritetima i ciljevima, i da nas ljubav prema rodnom kraju motivira na akciju. Zato smo osnovali udrugu građana “Ladonja - savez za još bolju Istru“ koja okuplja 36 nezavisnih lista. Naš cilj je predlaganje projekata za daljnji napredak Istre, ali bilo je jasno kako ćemo u tome uspjeti samo ako osvojimo vlast. Željeli smo provjeriti dijele li i građani takav entuzijazam i daju li nam podršku. Zato smo organizirali predizbore, kako bi sami građani odlučili tko će u ime Ladonje biti njihov kandidat za budućeg istarskog župana.

NACIONAL: Koliki je bio odaziv?
- Glasovanjem u predizborima sudjelovalo je nešto više od 20.000 ljudi, što je vrlo dobar rezultat jer predstavlja više od deset posto biračkog tijela u Istri. Pripreme su trajale punih šest mjeseci, a u tom vremenu građani su mogli predlagati vlastite kandidate za župana, sudjelovati izravno u tom procesu, pa i vlastitom kandidaturom. Zatim su i glasali za predložene kandidate s kojima su u nekoliko gradova i mjesta imali priliku razgovarati, slušati i sudjelovati u kreiranju programa i projekata Ladonje. Beskrajno sam im zahvalan na sudjelovanju u predizborima, podršci koju su nam dali i koja obvezuje, ali daje i snagu da nastavimo.

NACIONAL: Vaši simpatizeri ističu Bale kao pozitivan eksperiment na lokalnoj razini. Koji su rezultati vašeg rada u toj sredini?
- Bale su primjer drugačijeg modela vođenja lokalne samouprave. Pokazali smo da je otvorenošću i transparentnim radom, entuzijazmom i uključivanjem građana pri odlučivanju, moguće pokrenuti razvoj mjesta, a ujedno očuvati njegov povijesni, kulturni i autohtoni istarski duh i dotadašnji izgled. Uspjeli smo sačuvati 9,5 kilometra obale koji pripadaju Balama, a koji su već bili predviđeni za izgradnju vila i uništavanje okoliša. Zahvaljujući nama, tih 9,5 kilometara uz obalu i 600 metara od mora ostat će netaknuti, a na čitavom ovom prostoru izgradit će se samo dva hotela, u kojima će se zaposliti lokalno stanovništvo. Ipak, temelj našeg rada je suvlasništvo građana u upravljanju. Oni su suvlasnici tvrtke koja vodi trgovačko društvo koje upravlja na području Bala, a mislim da je u Balama, prvi puta u Hrvatskoj, došlo do toga da o načinu raspolaganja zemljištem nije odlučivalo općinsko vijeće, nego su o tome odlučili stanovnici na referendumu. Kada smo krenuli u reformu, kapital kojim smo raspolagali iznosio je 5 milijuna eura, a sada iznosi 30 milijuna eura.

NACIONAL: Koji je vaš politički svjetonazor?
- Moj svjetonzor sadržan je u svemu što sam u proteklim godinama činio za zajednicu u kojoj živim, pogotovo u Balama, kao i u načinu na koji shvaćam svoje obaveze i odgovornost prema sredini i ljudima s kojima radim, surađujem, provodim slobodno vrijeme te načinu života koji je isti danas kao i prije deset ili dvadest godina. Mislim da me određuju djela i rad, a ne to jesam li ljevičar ili desničar.

NACIONAL: Tvrdi se da ste bliži HDZ-u nego ljevici i strankama centra?
- Ha, ha. Na taj način me politički protivnici pokušavaju diskvalificirati jer se zna da u Istri desnica nema podršku većine stanovništva. Činjenice govore da je nezavisna lista koju sam predvodio u Balama pobijedila i na prijevremenim, a kasnije redovnim izborima, i oba puta smo ponudili koalicijsku suradnju ostalima, SDP-u, HDZ-u i IDS-u, a nakon što je ona prihvaćena sve odluke smo donosili konsenzusom.
Jeste li tajkun?

NACIONAL: Jeste li u prošlosti bili u nekoj stranci?
- Nikada. Štoviše, u socijalizmu na moje javno djelovanje nije gledano sa simpatijama, a imao sam i problema jer nisam bio član Saveza komunista. Na svu sreću sve je na kraju dobro završilo, a u TDR-u se uvijek cijenio radni doprinos. Počeo sam kao pripravnik, a sada sam član Uprave.

NACIONAL: Koliko ima istine u optužbama koje upućuju vaši politički protivnici, koji vas optužuju da ste tajkun. Na internetu pišu kako u politiku ulazite samo da sebi i svojim saveznicima omogućite dodatno bogaćenje?
-Pa očito da je kod nas uspjeh najveći i neoprostiv grijeh, pogotovo ako ste pritom stekli i određeni kapital i financijsku neovisnost, koja omogućava i neovisnost o politici i političarima, nepripadanje interesnim skupinama i ovisnost o lokalnim moćnicima. Pitam se bi li im moj kapital smetao da sam im se pridružio ili omogućio da i dalje, primjerice u NA BOŽIĆNOM DOMJENKU Adris grupe, održanom prošle godine u zagrebačkom HNK, sa Želimirom Vukinom, Sanjom Vukinom, Jadrankom Crnićem, Mirjanom Lokner te Antom Vlahovićem i njegovom suprugom MarijomNA BOŽIĆNOM DOMJENKU Adris grupe, održanom prošle godine u zagrebačkom HNK, sa Želimirom Vukinom, Sanjom Vukinom, Jadrankom Crnićem, Mirjanom Lokner te Antom Vlahovićem i njegovom suprugom MarijomBalama, rasprodaju nekretnine, prenamjenjuju poljoprivredno u građevinsko zemljište, dovode čudne investitore i bankare koji bi gradili hotele i apartmane na samoj obali i slično. Ja se ne sramim zbog onog što sam radio i što sam stekao. Naprotiv, ponosan sam na ono što imam. Podaci o mojoj imovini javno su dostupni, a najveći dio te imovine odnosi se na dionice Adris grupe. Stekao sam ih na isti način kao svi ostali zaposlenici i umirovljenici. Ponosim se time što smo pretvorbu i privatizaciju izvršili na način koji je, s jedne strane, od Adrisa učinio jednu od najboljih i najkonkurentnijih hrvatskih kompanija, a s druge, da je pritom ta kompanija ostala u vlasništvu malih dioničara, ljudi koji su tu radili godinama i koji su svojim radom i znanjem sačuvali kako proizvodnju, tako i radna mjesta. Materijalna situiranost mi omogućava nezavisnost, a iskustvo i znanje stečeno u radu podlogu za osmišljavanje i provedbu ideja i ciljeva zbog kojih smo osnovali Ladonju. Jesam li se okoristio kroz svoje političko djelovanje u Balama nije teško provjeriti, a zašto bih to i činio kada sam umjesto ulaganja vlastitog kapitala u Mon Perin i Bale taj kapital mogao vrlo profitabilno ulagati u neke druge aktivnosti i zaraditi milijune, primjerice na burzi, sve do ove krize, ili pak kapital ulagati u Švicarsku i neke druge porezne oaze. Moje političko djelovanje može se ocjenjivati na temelju onoga što sam u protekle četiri godine napravio u Balama, a rezultati su lako dostupni. Identične optužbe, kako politiku koristim da bih se dokopao građevinskog zemljišta, plasirane su i kada sam postao načelnik Bala, a da je u njima bilo imalo istine valjda bih u ove četiri godine iskoristio priliku. Razumije se da se radi o podmetanjima.

NACIONAL: Kakvo je vaše mišljenje o Istarskom demokratskom saboru?
- IDS-u priznajem da je napravio dosta dobroga za Istru i to prije svega na političkom planu u devedesetima, ali u gospodarstvu se nisu pokazali. Previše toga je prepušteno stihiji, nema nužne suradnje i partnerstva. Na jednoj strani promovira se regionalizam, a na drugoj se ne čini ništa da on stvarno i zaživi, da poduzetnici, građani i lokalna uprava zajedno odlučuju o prioritetima, stvaraju strateške saveze, pomažu jedni drugima. Građani o velikim investicijama, pogotovo onima koje potencijalno ili stvarno ugrožavaju okoliš, nisu na vrijeme informirani, itd. Po mojem mišljenju, ljudima koji su početkom 90-tih vodili IDS treba odati priznanje za očuvanje kulturnog identiteta Istrijana. Ali poslije 18 godina IDS-ove vladavine, došlo je vrijeme za novu generaciju ljudi, koji će od Istre napraviti još bolju regiju nego što je danas.

NACIONAL: Od kada poznajete Ivana Jakovčića?
- Nina znam od 1991. kada mi je ponudio da pogledam Statut istarske autonomije i predlagao da uđem u IDS. Nisam učinio ni jedno ni drugo, ali sam na prvim lokalnim izborima 1993., na Jakovčićevu molbu, pomogao u sastavljanju IDS-ove liste u Balama.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima?
- Nismo se čuli prilično dugo, a zadnji puta smo se susreli ovoga ljeta, na otvaranju novog Adrisovog pogona u Kanfanaru. U to vrijeme govorio je da stojim jako loše i imam svega 4 posto glasova.

NACIONAL: Član ste Uprave Adris grupe. Koliko to može utjecati ili dovesti do sukoba interesa ako postanete župan?
- To neće imati nikakvog utjecaja. Ladonja je građanska inicijativa koja okuplja slobodne ljude i moj politički angažman nikako nije povezan s Adris grupom.

NACIONAL: Glas Istre je vidljivo rezerviran, pa i kritičan prema vašem političkom angažmanu. Jedna od posljednjih optužbi glasi da ste odbili dogovoreni intervju, budući vam se nisu svidjela kritički intonirana pitanja?
- Glupost, nisu mi se svidjela pitanja tipa: “položili ste javnobilježnički ispit, hoćete li se i time baviti”, ili “upisali ste magisterij, kad ćete ga završiti” ili tako nekako, ali ni to nije bio razlog da odbijem, nego da odgodim razgovor. Koliko se sjećam, Glas Istre nije ni objavio sva pitanja koja su mi poslali. Drugi intervju su namjeravali napraviti deset dana prije osnivanja Ladonje, koja je bila aktualna u tom trenutku. Nikoga nisam odbio, nego sam želio staviti naglasak na važnije stvari. Zato mi je data preporuka da o tome razgovaram s glavnim urednikom, koji me pozvao na kavu na koju nisam otišao. Budući da smo imali dogovor da najprije popričam s glavnim urednikom, a zatim dam intervju, čitava stvar nije realizirana. Ne pada mi na pamet svađati se s redakcijom Glasa Istre. Uostalom, oni tvrde da su nezavisne novine.

NACIONAL: Vjerojatno vam nije bilo svejedno kada je objavljeno da ste se u Saboru našli s Vladimirom Šeksom, što je pojačalo sumnje da ste bliski s HDZ-om?
- Čista izmišljotina. Nisam se našao sa Šeksom, niti sam zato bio u Saboru. Trebao sam se u vezi dogovora oko proizvodnje duhana u Saboru naći sa zastupnicima iz kraja gdje se duhan uzgaja. Usput sam se u saborskom kafiću susreo s jednim saborskim zastupnikom iz Istre. Tamo smo naišli na još trojicu zastupnika iz Istre, pale su neke dosjetke i to je bilo to. Već sam rekao da priče o mom savezništvu i koaliciji s HDZ-om, kao i to da sam u politiku ušao da oplodim kapital, imaju samo jedan cilj, a to je da me diskreditiraju i diskvalificiraju pred građanima Istre, koji ne vole HDZ, a naravno, kao i svi, ne podnose one koji se bogate na njihov račun.

NACIONAL: Kakva je budućnost Adrisa, s obzirom na najavu zabrane pušenja i, općenito, višegodišnje antipušačke kampanje u svijetu?
- Duhanska industrija će sigurno opstati. Nažalost, u ovoj branši su učinci globalizacije, koji se prije svega ogledaju kroz strahovito okrupnjavanje te industrije na globalnoj razini, još izraženiji nego u većini drugih industrija. U Adrisu smo to shvatili vrlo rano i mislim da ćemo, i u teškim okolnostima, osigurati opstanak duhanske industrije u Hrvatskoj.

NACIONAL: Poznato vam je da dio srpskih medija već godinama za likvidaciju Zorana Đinđića optužuje Tvornicu duhana Rovinj i Nacional, koji je objavio niz tekstova o djelovanju balkanske duhanske mafije?
- To su gluposti. Sjećam se razgovora s pokojnim Ivom Pukanićem, kome sam kazao: “Napravio si nam veliku štetu što ideš to objavljivati jer je TDR na najboljem putu da u Srbiji dobije status domaćeg proizvođača duhana. Kada CUCCURIN je 36 istarskih nezavisnih lista ujedinio u udrugu građana LadonjaCUCCURIN je 36 istarskih nezavisnih lista ujedinio u udrugu građana Ladonjaobjaviš tekst, svi će se dignuti protiv TDR-a, i nema šanse da uspijemo.” Koliko znam, i Pukanić je u nekoliko navrata opisao taj razgovor između nas dvojice. Sve ostale konstrukcije su čista izmišljotina, a posebno je ružno bilo tako nas povezivati s ubojstvom Zorana Đinđića.

NACIONAL: Imate li političke ambicije na nacionalnoj razini?
- Za sada me zanima isključivo Istra.

NACIONAL: Pitam jer se povremeno spominjete kao kandidat na predsjedničkim izborima?
- Hvala na lijepim željama, ali ponavljam kako sam usredotočen na Istru.

NACIONAL: Da ste istarski župan, biste li pokušali zabraniti koncert Marka Perkovića-Thompsona?
- Ne odobravam Thompsonov stil i način, kao ni ono što propagira na svojim koncertima, međutim poštujem slobodu govora dok je u granicama zakona. Zato na takvim koncertima veliku odgovornost imaju i organizatori i vlast koji moraju spriječiti neprihvatljive oblike izražavanja, pogotovo u sredini kakva je Istra, poznata po suživotu i toleranciji..

NACIONAL: Odakle potječu Cuccurini?
- Moji preci su živjeli u Italiji, a u Istru su se doselili negdje u16. stoljeću. Inače prvi podaci o Cuccurinima na području Bala datiraju iz sedamnaestog stoljeća. Uglavnom su živjeli od poljoprivrede i bavili se zemljoradnjom. Moj otac je odavde, iz Bala, a mama je iz Metkovića.
Od cigle do Adris grupe

NACIONAL: Kako ste zaradili prvi novac?
- S 15 godina sam postao berač bresaka, a nešto kasnije i konobar. Onda sam tri godine vodio Turističku zajednicu u Balama, a kao student bio sam stipendist Tvornice duhana Rovinj. Osnovnu školu sam završio u Balama, gimnaziju u Rovinju, a pravni fakultet u Rijeci. U Trstu sam nostrificirao diplomu i 1994. položio javnobilježnički ispit. Nakon diplome sam se zaposlio kao pravni referent u TDR-u i zajedno s rukovodstvom i radnicima sudjelovao u stvaranju i razvoju današnje Adris grupe. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, po veličini smo bili iza Tvornice duhana Zagreb, a danas smo snažna kompanija čija je vrijednost narasla 80 puta. Ali ja i danas živim kao i prije deset godina, a u materijalnom smislu najsretniji sam bio još 1986., kada sam skupio dovoljno novca da kupim cigle za izgradnju vlastite kuće.

NACIONAL: Tko su vaši politički uzori?
- Nitko posebno, ali još iz mladosti nosim u glavi Kennedyjeve riječi o odnosu prema državi i dužnostima svakog pojedinca da učini nešto korisno za zajednicu, i moram priznati da sam se toga sjetio kad smo krenuli u revitalizaciju i obnovu Bala. Obama je, svojom odlučnošću i zagovaranjem promjena, smirenošću i koncetracijom na bitno, spremnošću na suočavanje sa izazovima i krizom, također zanimljiv političar.

Bigrafija

■ 1958. rođen u Puli, odrastao u Balama
■ 20. listopada 1981. diplomirao na Pravnom fakultetu u Rijeci
■ 1. prosinca 1981. zaposlio se u TDR-u, danas dijelu Adris grupe, čiji je trenutačno član Uprave
■ 2004. i 2005. nositelj nezavisne liste koja je pobijedila u Balama
■ 2008. osnivač Udruge građana Ladonja, čiji je postao kandidat za župana Istre
■ Oženjen, u slobodno se vrijeme bavi jedrenjem, biciklizmom i planinarenjem

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika