22.12.2008. / 08:05

 

Napad na Busha cipelom

Bacač cipela tužio agente iračkog premijera

'Na tijelu mu se vide tragovi udaraca. Izbijen mu jedan zub iz gornje čeljusti i krvario je iz lijevog oka, uz brojne hematome po tijelu', tvrdi novinarov odvjetnik

Muntazer al-Zaidi dok baca cipelu na BushaMuntazer al-Zaidi dok baca cipelu na BushaIrački novinar koji je bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha, tužio je u nedjelju agente sigurnosti iračkog premijera koje optužuje da su ga tukli nakon uhićenja.

"Novinar je u nedjelju tužio agente koji su ga tukli. Oni osiguravaju novinski centar vlade", rekao je Dhiya al-Saadija, odvjetnik Muntazera al-Zaidija.

Taj 29-godišnji Iračanin je postao poznat nakon što je bacio cipele na George W. Busha 14. prosinca u Bagdadu na konferenciji za novinare američkog predsjednika i iračkog premijera Nuri al-Malikija.

"Na tijelu mu se vide tragovi udaraca. Izbijen mu jedan zub iz gornje čeljusti i krvario je iz lijevog oka, uz brojne hematome po tijelu", dodao je odvjetnik.

Muntazer je optužen za "napad na stranog šefa države tijekom službenog posjeta" i prema članku 223 iračkog kaznenog zakona ako se potvrdi da se radilo o napadu, može biti osuđen na 5 do 15 godina zatvora. Ako sud zaključi da se radi o "pokušaju napada" bit će kažnjen jednom do pet godina zatvora.

Odvjetnik je rekao da je istraga završena i da bi sljedećih dana trebao biti određen datum procesa. U nedjelju je jedan od braće uspio po prvi puta posjetiti Muntazera.

Premijer al-Maliki je ocijenio u nedjelju da pravosuđe mora slijediti svoj tijek čak i ako to dovode od oslobađanja Muntazera al-Zaidija.

"Novinari ne smiju prestati izražavati svoje mišljenje slobodno i iskreno, uz poštivanje morala profesije", rekao je premijer i dodao da događaj nije okaljao ugled iračkih medija. (Hina)

Vezane vijesti

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika