24.12.2008. / 21:22

Autor: Hrvoje Šimičević

Sanader: S guštom sam letio slovenskim avionom

"Vlada će, dakle, voditi konstruktivne dijaloge s socijalnim partnerima, dok god su oni složni s takvim načinom. No ako promjene retoriku te umjesto razgovora upotrijebe striktno metodu izlazaka na cestu, to neće biti moguće, i oni zasigurno neće sjediti s nama u Vladi i razgovarati", poručio je Sanader

Premijer Ivo Sanader Premijer Ivo Sanader 'Ne bih se čudio da me na kraju godine proglase najvećim promicateljem južnog voća", kazao je predsjednik Vlade Ivo Sanader u intervjuu koji je dao Novoj TV. Sanader se ovom izjavom referirao na recentnu izjavu koju je dao za vrijeme sastanka sa socijalnim partnerima, rekavši kako 'smo u banani', odnosno kako Hrvatskoj prijeti ozbiljna gospodarska kriza.

Premijer je na pitanje da li je Hrvatska doista 'u banani', kazao kako nije, ali i da bi to se takvo stanje doista moglo dogoditi, ukoliko se ne poduzmu sve mjere koje će takav razvoj događaja spriječiti. "Sada je iznimno bitno da Vlada zajedno sa socijalnim partnerima nastavi sa kvalitetnim dijalogom, koji će donijeti i kvalitetna rješenja za određene probleme", poručio je Sanader, ističući pritom kako će podržavati sindikate, dok god su oni spremni na rješavanje problema preko razgovora, a ne posredstvom nekih drugih metoda. "Vlada će, dakle, voditi konstruktivne dijaloge s socijalnim partnerima, dok god su oni složni s takvim načinom. No ako promjene retoriku te umjesto razgovora upotrijebe striktno metodu izlazaka na cestu, to neće biti moguće, i oni zasigurno neće sjediti s nama u Vladi i razgovarati", poručio je Sanader.

Sanader smatra kako napetost koja je trenutačno aktualizirana između Hrvatske i Slovenije, nije korisna ni za jednu državu pa tako ni za članice Europske unije. "Mislim da je u interesu svih strana da se ovaj spor što prije razriješi. Ova blokada definitivno ne odgovara Hrvatskoj i tu se ne smijemo zavaravati. Trebali smo otvoriti 10 i zatvoriti 5 poglavlja, što nam zbog blokade Slovenije nije uspjelo. To nam nikako ne odgovara, ali ne odgovara ni Sloveniji jer se ona tim potezom ucrtava na negativan način u mapu Europske unije. Ipak, mi smo prijatelji i želimo to i ostati", kazao je Sanader, ističući kako će na slovensku blokadu, Hrvatska odgovoriti deblokadom. "Za sada je rano govoriti o načinima i planovima s kojima ćemo ostvariti ove ciljeve", dodao je. Pozvao je još jednom građane da se ne bojkotiraju slovenski proizvodi. Primjer je, kako kaže, Vlada ilustrativno pokazala i nedavnim korištenjem slovenskog zrakoplova, s kojim se premijer zajedno sa suradnicima dovezao u Split. "S obzirom da Vladin zrakoplov nije bio u Zagrebu jer ga je koristio predsjednik Mesić, Hrvatske autoceste naručile su slovenski avion. A ja sam njime s guštom poletio prema Splitu", kazao je Sanader.

Premijer je priznao kako su se u posljednje vrijeme postojale nesuglasice između potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i ministra finanacija Ivana Šukera."Sigurno je da nekim našim suparnicima, koje ja iznimno poštujem, nije stalo da u HDZ-u vlada sloga i zajedništvo, pa se govori kako su se svađali Polančec i Šuker. I ako me pitate jesu li se svađali, ja ću odgovoriti potvrdno - jesu, svađali su se. Ali to je ljudski, to je normalno, oni su ljudi od krvi i mesa. Ako su ministri, ne znači da su imuni na ljudske osjećaje', kaže premijer.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika