02.01.2009. / 11:58

Autor: Vanja Turak

Izvucite se iz dugova: sedmodnevni plan uštede

Nakon blagdanskih i novogodišnjih provoda, bankovni će vam računi možda izgledati tanji nego što ste mislili. No, ne brinite, donosimo vam plan kojim u sedam dana možete naučiti kako pametno raspolagati svojim novcem i maksimalno uštedjeti


Siječanj ne mora biti najgori mjesec u godiniSiječanj ne mora biti najgori mjesec u godiniNajluđa noć u godini tek je prošla, a prije nego kartice dođu na naplatu vjerojatno ste se zapitali kako ćete financijski podnijeti sljedeću godinu. S obzirom na globalnu krizu, ne treba biti previše flegmatičan po tom pitanju, no ne trebate ni kupovati skupe knjige samoprozvanih financijskih gurua. Uz naše ćete savjete polako ali sigurno steći naviku pravilnog raspolaganja vašim novcem, a ako se budete držali sljedećih uputa, ubrzo ćete vidjeti da se štednja itekako isplati.

PONEDJELJAK - VODITE SVOJ OSOBNI FINANCIJSKI DNEVNIK

Nabavite si dva fascikla, jedan za plaćene račune, drugi za neplaćene i detaljno ih sortirajte. Ne zaboravite na vrijeme plaćati sve režije jer se u suprotnom samo bespotrebno uvaljujete u dugove. Također sačuvajte račune iz trgovina, spremajte ih u neku svoju bilježnicu i neka vam bude navika svakodnevno bilježiti koliko ste potrošili. Također pratite na što trošite svoj novac. Često se u trgovinama previše opustimo, pogotovo kad imamo više novca uz sebe, pa kupujemo i što nam treba i što ne treba. Ako budete redovito pratili svoje potrošačke navike, shvatit ćete koliko pametno trošite i na čemu možete znatno uštedjeti. Također, bitnu ulogu igra i cijena proizvoda. Možda vam se na prvi pogled razlika od 50 lipa ne čini velikom, no izračunajte si cifru koju možete uštedjeti takvom kupnjom za mjesec dana.

UTORAK - MAKSIMALNO REDUCIRAJTE DUGOVE

Zbrojite točnu sumu novčanog iznosa koji dugujete banci, bilo da se radi o kreditu, neplaćenim računima i slično. Koliko je to moguće, nastojte što prije vratiti dugove kako bi se riješili opterećenja. Umjesto da razmišljate što ćete sa viškom novca, pa makar se radilo o nekom sitnom iznosu, radije ga stavite na stranu, za reduciranje vaših dugova. Također izbjegavajte kreditne kartice, one vam samo privremeno daju osjećaj kako si možete priuštiti sve što poželite, a račun će vas kasnije neugodno iznenaditi. Nemojte pasti na silne bankovne ponude koje se reklamiraju po medijima nego realno sagledajte što si od svojih financija možete priuštiti, a sve ostalo će vas uplesti u labirint dugova iz kojih je teško izaći.

SRIJEDA - PRESTANITE PUŠITI

Koliko god vam se teško to činilo, doista se isplati prestati pušiti. Evo vam dobar primjer: istraživanje je pokazalo da trećina Hrvata popuši jednu kutiju dnevno, ako uzmemo da u prosjeku kutija dođe 15 kuna, za godinu dana jedna osoba može uštedjeti 5500 kuna. Dodajte k tomu još i zbroj osoba iz vaše obitelji koji imaju iste pušačke navike kao vi i dobit ćete vrlo zanimljivu cifru. Zašto za taj novac ne bi sebi priuštili sljedeće ljeto putovanje? Ako ste ove godine bili jedni od onih koji ljeti nisu mogli nikamo otići zbog nedostatka novaca, donesite čvrstu odluku da ćete prestati pušiti i držite je se. Nekad je bilo puno teže riješiti se te navike jer nije bilo toliko pomagala, priručnika i sredstava za pomoć pri odvikavanju, a ljudi su ipak uspjevali. Zašto onda ne bi mogli i vi?Štednja ne znači odricanje nego mudro raspolaganje novcemŠtednja ne znači odricanje nego mudro raspolaganje novcem

ČETVRTAK - SMANJITE POTROŠNJU TELEFONA/MOBITELA I INTERNETA

Ako ste među onima koji početkom svakog mjeseca strepe pred novim telefonskim i internet računom, vrijeme je da nešto poduzmete. Izbjegavajte mobitele na pretplatu, njihova je dobra strana što uvijek možete telefonirati i slati poruke, ali nemate kontrolu nad svojim računom i lako možete pretjerati te si napraviti račun od nekoliko stotina kuna. Radije si kupite bon od 200 kuna, ali ga imajte cijeli mjesec. Također, izbjegavajte korištenje mobitela za zabavu, a ako se želite čuti s dragom osobom, radije ju pozovite na kavu nego da sat vremena pričate preko telefona. Zabavne sadržaje poput melodija, slika i sl. možete skinuti s interneta i zatim USB stickom prebaciti na svoj mobitel. Isto tako, ako imate velike račune za internet, razmislite o tome da se prebacite na flat, odnosno neograničenu potrošnju, koja je u svakom slučaju isplativija.

PETAK - ŠTEDITE STRUJU, VODU I PLIN

Ako se svaki mjesec iznova pitate kako vam računi za plin, struju i vodu mogu biti toliko veliki, možda je vrijeme da poduzmete neke korake. Naučite pametno raspolagati svojom okolinom. Neka vam u naviku prijeđe da isključujete svjetlo u prostorijama dok ne boravite u njima. Isto vrijedi za uređaje koji troše struju, televiziju, radio i računalo te centralno grijanje. Ako ih ne koristite, a ostavljate ih da rade, trošite bespotrebno energiju. Prilikom pranja zubi ne ostavljajte da vam voda bezveze curi. Dok se šamponirate, zatvorite vodu. Ako možete, stavite rublje prati u periodu kada je struja jeftinija. Uz malo discipline, vidjet ćete da će vam računi iz mjeseca u mjesec biti sve manji.

SUBOTA - OTVORITE RAČUN ZA ŠTEDNJU

Ako do sada niste, otvorite u svojoj banci račun za štednju. Raspitajte se dobro o ponudama, kamatama i stavite određeni iznos na svoj račun te ga koristite isključivo u kriznim situacijama kad vam je doista neophodno. Također, ako ste zaposleni, obratite pažnju na to da vam poslodavac redovito uplaćuje mirovinsko osiguranje. Tražite svoju platnu listu i vodite strogo evidenciju o istima. Kada je u pitanju vaš novac, vrijedi (nažalost) biti skeptik i prema vlastitom bratu.

NEDJELJA - ISKORISTITE DAN UZ MINIMALNU POTROŠNJU

Svoj slobodan dan u tjednu iskoristite za sebe i svoju obitelj. Naspavajte se, napravite zajednički izlet u prirodu, čitajte, rješavajte križaljke i sl. Tko kaže da se samo s puno novca možemo dobro provesti?

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika