08.01.2009. / 18:21

Autor: Hina

Predsjednik Albanije u posjetu Kosovu: Izazov je osigurati mir

Kosovsko vodstvo pokazalo se sposobnim konsolidirati državu i u 2009. očekuju se nova priznanja neovisnosti, rekao je Topi nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Fatmirom Sejdiujem, te s premijerom Hashimom Thacijem

Fatmir Sejdu i Bamir TopiFatmir Sejdu i Bamir TopiProglašenje neovisnosti označilo je početak, a glavni izazov jest izgraditi državu i osigurati mir, rekao je u četvrtak albanski predsjednik Bamir Topi u Prištini, kamo je stigao u prvi službeni posjet otkako je prije gotovo godinu dana Kosovo proglasilo neovisnost.

Kosovsko vodstvo pokazalo se sposobnim konsolidirati državu i u 2009. očekuju se nova priznanja neovisnosti, rekao je Topi nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Fatmirom Sejdiujem, te s premijerom Hashimom Thacijem.

Priština i Tirana najavile su da će za tri mjeseci potpisati još jedan sporazum o slobodi kretanja ljudi i robe.

Taj bi sporazum trebao biti "mini-Schengen" za jugoistočnu Europu, rekao je kosovski predsjednik Sejdiu, a Topi je izrazio potporu angažiranju Kosova prema integraciji u Europsku uniju i NATO.

Albanski se predsjednik usredotočio u razgovorima na izgradnju kapitalne ceste Drač-Kukes-Morina-Merdare koja povezuje Albaniju i Kosovo do granice sa Srbijom u mjestu Merdare.

Ta bi cesta omogućila brži gospodarski razvoj cijele regije, suglasili su se albanski i kosovoski sugovornici.

Tema razgovora bili su i etnički motivirani izgredi na sjeveru Kosova, koji su počeli proteklog tjedna u Mitrovici.

Iza izgreda stoje srpski "ultranacionalistički krugovi", rekao je albanski predsjednik te pozvao Srbiju da poštuje međunarodne standarde i prava manjina.

Zemlje zapadnog Balkana moraju učiniti sve da ne budu poprište etničkih ratova, već regija euroatlanskih integracija i zajedničke europske budućnosti, rekao je Topi.

U programu posjeta albanskog predsjednika je i razgovor sa zapovjednikom KFOR-a Giussppeom Emilijem Gayom te s čelnicima oporbenih političkih stranaka i predstavnicima manjina, među kojima i s predstavnicima srpske zajednice.

U petak albanski predsjednik treba posjetiti Uroševac gdje će biti proglašen počasnim građaninom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika