09.01.2009. / 13:01

Autor: Robert Bajruši

Komentar dana: Hrvatsku trese inflacija budućih predsjednika

Na stranu podatak da njihovim preuranjenim isticanjem, kandidati ubrzano postaju potrošeni i odbačeni, ali postavlja se krucijalno pitanje: kakvi su to likovi koji žele preuzeti vodeći politički položaj u državi, a ne usuđuju se to javno kazati

Ivo Josipović, posljednji u nizu potencijalnih predsjedničkih kandidata Ivo Josipović, posljednji u nizu potencijalnih predsjedničkih kandidata Svatko prema vlastitom nahođenju može nadopuniti slijedeći niz: Nadan Vidošević, Zlatko Komadina, Tomislav Dragičević, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Zlatko Komadina, Goran Radman, Miroslav Tuđman, Ivo Josipović, Ivan Šimonović...

Sve u svemu, godinu dana prije održavanja izbora za predsjednika Republike, postoji barem deset kandidata. Neki među njima poput Vesne Pusić prilično eksplicitno su izrazili spremnost za kandidaturu, drugi kao Šimonović i Dragičević rezultat su medijskih špekulacija, dok je Ivo Josipović spoj obiju varijanti, budući je silno ambiciozan, a uživa i apsolutnu medijsku promociju Europapress Holdinga.

Jezikom ulice, sve je to račun bez krčmara. Razumljiva je potreba osluškivanja reakcija javnosti, dakako, potpuno je legitimna i rasprava o potencijalnim nasljednicima Stipe Mesića, ali sadašnja inflacija i svakodnevno izmišljanje novih imena, posve je besmisleno.

Na stranu podatak da njihovim preuranjenim isticanjem, kandidati ubrzano postaju potrošeni i odbačeni, ali postavlja se krucijalno pitanje: kakvi su to likovi koji žele preuzeti vodeći politički položaj u državi, a ne usuđuju se to javno kazati. U tome se definitivno razlikuju od dosadašnjih hrvatskih predsjednika jer i Tuđman i Mesić su - unatoč ogromnim međusobnim razlikama - bili čvrsti i samouvjereni političari, koji se nisu skrivali iza medijskih kvazianalitičara, niti su ih na vlast doveli novinski koncerni.

Osim toga, većina nabrojanih kandidata, jednostavno ne posjeduje ni osobni ni glasački potencijal potreban za pobjedu na predsjedničkim izborima. Bez podrške HDZ-a ili SDP-a, skoro nitko ne bi prešao deset posto, i to u najpovoljnijim mogućim uvjetima.

Osim toga, apsolutno je preuranjeno raspravljati o predsjedničkim kandidatima, prije okončanja lokalnih izbora. Također treba pričekati nekoliko mjeseci, i vidjeti koliko će se produbiti gospodarska i socijalna kriza, koja će uvelike utjecati na izbor Mesićevog nasljednika.

John McCain je tek početkom prošlog ljeta definitivno izgubio šanse postati predsjednik SAD-a, i to kada je Ameriku zahvatila kriza, za koju je većina stanovništva okrivila republikance. Do tada je bio izjednačen s Barackom Obamom, ali recesija je u samo desetak dana uništila njegovu predsjedničku kampanju.

Hrvatsku tek očekuje prava gospodarska kriza, i ona će na izbor idućeg predsjednika imati kudikamo veći utjecaj od medijskog forsiranja različitih kandidata. To ne znači da Josipović, Vidošević ili Komadina ne bi bili kvalitetni predsjednici, ali svaka sadašnja rasprava o njima, figurativno govoreći, nalazi se na dugačkom štapu.
Na kraju krajeva, još nitko ne zna definitivni odgovor na najvažnije pitanje oko predsjedničke kampanje.
Hoće li se kandidirati Ivo Sanader?

Vezane vijesti

Poznati i slavni u stožerima predsjedničkih kandidata

Poznati i slavni u stožerima predsjedničkih kandidata

Veliki broj estradnjaka snimljen je u stožerima predsjedničkih čiju su pobjedu priželjkivali. Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića očigledno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika