12.01.2009. / 10:11

Autor: Hina

Ukrajina potpisala bezuvjetni sporazum, čeka se potez Rusije

"Izaslanstvo Gazproma jutros je pregovaralo u Kijevu i nakon toga Ukrajina je potpisala sporazum bez ikakvih uvjeta", stoji u priopćenju

Češki premijer Mirek Topolanek i ukrajinska premijerka Julija TimošenkoČeški premijer Mirek Topolanek i ukrajinska premijerka Julija TimošenkoUkrajina je potpisala novi sporazum o nadzoru protoka ruskog plina i odustala od prijašnjih uvjeta koje je Moskva pobijala, priopćio je ruski naftni div Gazprom.

"Izaslanstvo Gazproma jutros je pregovaralo u Kijevu i nakon toga Ukrajina je potpisala sporazum bez ikakvih uvjeta", stoji u priopćenju.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev u nedjelju je protokol o promatračima proglasio ništavnim i nevaljanim jer su ukrajinski uvjeti Moskvi bili neprihvatljivi.

Ministri za energetiku zemalja članica Europske unije u Bruxellesu će održati izvanredni sastanak na kojem bi se trebale donijeti hitne mjere o pomoći zemljama najviše pogođenima plinskom krizom. Na putu za Bruxelles su i zamjenik ruskog premijera Igor Sečin i čelni čovjek Gazproma Aleksej Miller.

Prema izvoru iz Gazproma, Miller će morati potpisati novi protokol o promatračima s EU i Kijevom.

Nema izgovora da Rusija ne počne dobavu plina

Ukrajina i Europska unija učinile su sve što je Moskva tražila da se zajamči siguran protok ruskog plina prema Europi i stoga nema izgovora da Rusija ponovno ne počne dobavu plina, priopćio je u ponedjeljak češki predsjedatelj EU-a.

"Ruski uvjeti su potpuno ispunjeni i Rusija nema razloga da smjesta ne pokrene dobavu plina", kazao je češki ministar energetike Martin Riman. Potvrdio je da je Ukrajina potpisala nov primjerak sporazuma o nadzoru protoka plina, bez svoje jednostrano dodane izjave koja je izazivala rusko protivljenje.

Riman se novinarima obratio pred početak hitna sastanka ministara energetike zemalja članica Europske unije na kojem će se raspravljati o plinskoj krizi zbog koje su stotine tisuća ljudi u središnjoj i istočnoj Europi ostale bez grijanja u jednoj od najhladnijih zima proteklih desetljeća.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika