13.01.2009. / 18:43

Autor: Hina

Naftogaz se opravdava: Ne možemo propustiti plin jer bi onda mi ostali bez njega

Objasnio je da je dvotjedni ruski embargo uzrokovao jako nizak tlak u ukrajinskom plinovodu zbog čega je bilo nemoguće prihvatiti 76 milijuna prostornih metara plina. Tu količinu plina Rusija je preko Ukrajine namjeravala dobaviti Moldaviji i balkanskim državama

Ukrajina ne može propustiti ruski plin potrošačima u Europi jer bi njezina četiri okruga i sama ostala bez tog goriva, priopćio je u utorak predsjednik Uprave ukrajinske naftne tvrtke Naftogaz Oleh Dubina, a ruski naftni div Gazprom tvrdi da Kijev ponovno igra destruktivnu ulogu i blokira sva nastojanja u vezi s opskrbom plina.

"Nismo prihvatili ruski plin. Da smo to učinili, naša bi četiri okruga i sama ostala bez plina", rekao je Dubina.

Objasnio je da je dvotjedni ruski embargo uzrokovao jako nizak tlak u ukrajinskom plinovodu zbog čega je bilo nemoguće prihvatiti 76 milijuna prostornih metara plina. Tu količinu plina Rusija je preko Ukrajine namjeravala dobaviti Moldaviji i balkanskim državama.

Naftogaz je u priopćenju optužio rusku naftnu monopolističku tvrtku Gazprom da nije na vrijeme izvijestila ukrajinsku stranu koliko je povećala tlak u cijevima, zbog čega ukrajinski tehničari nisu stigli pripremiti domaći transportni sustav.

Gazprom, međutim, kako se navodi u priopćenju koje je medijima dostavilo Rusko veleposlanstvo u Zagrebu, tvrdi da je Kijev "ponovno zauzeo destruktivan stav i blokirao sve Gazpromove napore usmjerene na protok plina".

"Tlak u plinovodu s ruske strane bio je uspostavljen na razini od 75 atmosfera", kaže se u priopćenju i nastavlja kako je "korištenje plina na ulazu u ukrajinski sustav transportnih plinovoda bilo na nultoj razini".

"To znači da su ulazni ventili s ukrajinske strane zatvoreni. Istodobno Ukrajina nije dopustila ruskim promatračima ući ni u nadzorno središte sustava transportnih plinovoda, ni u postaje za mjerenje plina te u podzemna plinska skladišta, kako je to bilo predviđeno u Protokolu o kontroli tranzita plina u Europu", ističe se u priopćenju.

Gazprom javnost obavještava da u tim uvjetima "fizički jednostavno ne može ispuniti svoje obveze te uspostaviti protok plina kroz Ukrajinu".

"Odgovornost je u potpunosti na Ukrajini, a o tome je premijer Vladimir Putin telefonski obavijestio predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa", zaključuje se u priopćenju Gazproma.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika