15.01.2009. / 22:23

Autor: Hina

Video: Iz rijeke Hudson u New Yorku spašeno svih 150 putnika srušenog Airbusa

Avion je u zraku bio svega šest minuta kada se srušio u rijeku u kojoj je u trenutku nesreće bilo minus 7 stupnjeva Celzijusa, a samo zahvaljujući prisebnosti pilota svi su preživjeli

Airbus 320 američke kompanije US Airways srušio se u rijeku Hudson / Foto: ReutersAirbus 320 američke kompanije US Airways srušio se u rijeku Hudson / Foto: ReutersZrakoplov Airbus 320 američke kompanije US Airways sa 151 putnikom i članovima posade, u četvrtak se srušio u rijeku Hudson u New Yorku. Zrakoplov je ostao plutati na površni rijeke, u kojoj je temperatura bila oko minus 1 stupnaj Celzijusa, a u tijeku je akcija spašavanja, izvijestile su američke TV mreže. Jato gusaka ili galebova zaletilo se u motore i u jednom trenu otkaza su oba te je pilot bio prisiljen sletjeti u rijeku. Putnici u kabini čuli su udar, a zatim je unutrašnjost ispunio dim. Čim je avion sletio u vodu, posada je uspjela otvoriti jedna vrata aviona i pustiti putnike iz zrakoplova. Fotografije očevidaca pokazuju kako su putnici, nakon izlaska, stajali na krilima aviona i čekali pomoć

Zrakoplov je poletio iz newyorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Carolini u 15:26 sati, po istočnoameričkom vremenu, sa 145 putnika i pet članova posade, izvijestila je TV mreža MSNBC.

Lokalna TV postaja WNBC javlja da se, prema vladinim izvorima, zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo pad ubrzo nakon polijetanja. Pilot je unaprijed shvatio da će se avion srušiti te je putnike upozorio na slijetanje u vodu.

ReutersReutersTV mreže izravno prenose akciju spašavanja. Zrakoplov su okružili mali putnički brodovi i trajekti koji plove između New Yorka i New Jerseya, a uz sam zrakoplov su čamci Obalne straže i vatrogasni remorker.

Na TV snimaka se vidi kako putnici izlaze iz zrakoplova i stoje na krilu, preko kojeg ulaze na palube brodova koji ih okružuju.

Potvrđeno je da su svi putnici i članovi posade preživjeli pad. Stručnjaci koji već analiziraju nesreću tvrde da to mogu zahvaliti isključivo prisebnosti pilota koji je uspio avion spustiti tako da se ne prepolovi. Naime, kod slijetanja u vodu najvažnije je da sleti paralelno s površinom vode jer ako prednji dio prvi dotakne vodenu površinu, gotovo je sigurno da će se avion prepoloviti. U trenutku kada je shvatio da će doći do nesreće, pilot se obratio putnicima govoreći im da se pripreme, da ostanu smireni, te da daju prednost ženama i djeci. Svi s leta 1549 trenutačno su u bolnici gdje su četvero posebno zbrinuti zbog pothlađivanja. Zasad se zna i da je jedna stjuardesa primljena zbog frakture. (A.K./Hina)

Fotogalerija

  • Airbus 320 američke kompanije US Airways srušio se u rijeku Hudson / Foto: Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Vezane vijesti

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Dva privatna zrakoplova sudarila su se u nedjelju iznad kanadske pokrajine Saskatchewana, pri čemu je poginulo svih pet osoba u objema letjelicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika