16.01.2009. / 11:07

 

'Čudo iz Hudsona': Pilot srušenog Airbusa novi američki heroj

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg pohvalio je ovaj izvanredni poduhvat, kazavši kako je pilot nakon toga bio toliko smiren da se dva puta išao uvjeravati da su svi spašeni iz zrakoplova

Pilot Chesley "Sully" Sullenberger; Foto: ReutersPilot Chesley "Sully" Sullenberger; Foto: Reuters"Bilo je to čudo iz Hudsona, a čovjek koji je zaslužan za to istinski je heroj", prokomentirao je kratko guverner države New York David Paterson uspješno slijetanje američkog zrakoplova Airbus A320 u rijeku Hudson, u kojem je bio 155 ljudi. Svi su spašeni, a heroj iz ove priče, koji će zasigurno dobiti odlikovanje grada New Yorka je Chesley "Sully" Sullenberger, koji se nevjerojatno snašao nakon što su motori tijekom polijetanja otkazali zbog sudara s jatom gusaka. Bivši pilot američkog ratnog zrakoplovstva sa 40-godišnjim iskustvom ostao je priseban u trenutku kad je shvatio da je zrakoplov teško oštećen.

Nazvao je kontrolu leta, prijavio 'bliski susret' sa guskama a potom pripremio posadu kazavši im: 'putnici, pripremite se za snažan udar'. Prema riječima jednog putnika, čije su riječi prenijele svjetske agencije, eksplozija se čula odmah nakon uzleta. "Motor je bio raznesen, a gorivo se moglo osjetiti u zraku', kazao je putnik. Ubrzo nakon toga zrakoplov je bio na rijeci Hudson. "Udar u vodu je bio prilično jak. Ljudi su oko mene krvarili, bilo je prilično zastrašujuće", kazao je putnik Jeff Kolodjay iz Connecticuta, te dodao: "Zasluga na kraju ide pilotu, napravio je nevjerojatno slijetanje".

Nakon nekoliko desetaka minuta, brojni trajekti već su pristigli u pomoć, okončavši tako dramu za 155 putnika i članova posade. Stručnjaci koji već analiziraju nesreću tvrde da to mogu zahvaliti isključivo prisebnosti pilota koji je uspio avion spustiti tako da se ne prepolovi. Naime, kod slijetanja u vodu najvažnije je da sleti paralelno s površinom vode jer ako prednji dio prvi dotakne vodenu površinu, gotovo je sigurno da će se avion prepoloviti.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg pohvalio je ovaj izvanredni poduhvat, kazavši kako je pilot nakon toga bio toliko smiren da se dva puta išao uvjeravati da su svi spašeni iz zrakoplova. U prisilnom slijetanju na rijeku, jedna je osoba zadobila teže ozlijede, a 78 putnika je prošlo s lakšim ozljedama. Ostali su iz zrakoplova izašli neozlijeđeni. (H.Š.)

Pogledajte video i fotogaleriju

Vezane vijesti

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Pet mrtvih u sudaru dvaju zrakoplova u Kanadi

Dva privatna zrakoplova sudarila su se u nedjelju iznad kanadske pokrajine Saskatchewana, pri čemu je poginulo svih pet osoba u objema letjelicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika