16.01.2009. / 18:38

Autor: Hina

Medvjedev pozvao zemlje pogođene plinskom krizom na summit u Moskvu

Rusija se nada da će na summit europskih zemalja potrošača ruskog plina doći svi oni koji su zainteresirani za rješavanje ovog gorućeg problema zbog kojeg se Europa smrzava

Dmitrij Medvjedev i Vladimir PutinDmitrij Medvjedev i Vladimir PutinRusija je pozvala u petak predstavnike Europske unije i visoke dužnosnike zemalja pogođenih plinskom krizom da dođu u subotu u Moskvu na summit na kojem će se pokušati naći izlaz iz krize, javljaju ruski i američki mediji.

Osim već potvrđenog susreta ruskog premijera Vladimira Putina i njegove ukrajinske kolegice Julije Timošenko u subotu u Moskvi bi se trebao održati i summit posvećen plinu na koji je Rusija, kako je rekao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pozvala "sve koji su povezani sa situacijom (oko plina)", uključujući predstavnike zemalja članica Europske unije i drugih država pogođenih plinskom krizom.

Rusija se nada da će na summit europskih zemalja potrošača ruskog plina, sazvan na poticaj ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, doći svi oni koji su zainteresirani za rješavanje ovog gorućeg problema zbog kojeg se Europa smrzava, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posvećenoj rezultatima postignutima 2008.

Prema njegovim riječima, pozivnice su upućene svima onima koji su na ovaj ili onaj način pogođeni situacijom nakon prekida isporuke ruskog prirodnog plina Europi preko Ukrajine.

Inicijativom za sazivanje summita "mi ne želimo zadovoljiti naše vlastite ambicije nego pokušavamo riješiti problem", dodao je.

"Naš predsjednik (Dmitrij Medvedev) i vlada rade od jutra do mraka kako bi pokušali riješiti problem i sastaju se s predstavnicima zemalja koje su najteže pogođene nastavkom blokade isporuka ruskog plina Europi", istaknuo je Lavrov.

Iako su ruski plinski div Gazprom i ukrajinska državna plinska tvrtka Naftogaz ovog tjedna potpisali sporazum kako bi riješili problem, Europa je i dalje bez plina već deseti dan u petak.

Europska unija poslat će svoje predstavnike u Moskvu samo ako se održi zajednički sastanak s visokim predstavnicima Rusije i Ukrajine, priopćila je EU u četvrtak.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ne planira doći na moskovski summit posvećen plinu i Francuska smatra da "nisu postignuti uvjeti za održavanje takvog summita", navodi se u priopćenju francuskog veleposlanstva u Moskvi.

Problemi s plinom su počeli potkraj prošle godine kada Ukrajina i Rusija prvo nisu uspjele riješiti spor oko ukrajinskog duga za taj energent, a zatim se nisu uspjele dogovoriti niti oko cijena plina za 2009. U rezultatu toga, Rusija je prekinula isporuke plina Ukrajini, ali je istodobno obećala da ta situacija neće pogoditi europske potrošače kojima ruski plin stiže preko Ukrajine.

Unatoč jamstvima, opskrba Europe je prekinuta 7. siječnja, a dvije strane se međusobno optužuju za takvu situaciju. (P.H.)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika