17.01.2009. / 11:07

Autor: Vanja Turak

Kirurgija bez skalpela: Izvadili slijepo crijevo kroz vaginu

Kod ovakve operacije nema ožiljaka na trbuhu, oporavak je puno kraći, a pacijentica već nakon 30 minuta može najnormalnije u šetnju

Prva ovakva operacija izvedena je prošle godine u San DieguPrva ovakva operacija izvedena je prošle godine u San DieguAko je suditi prema napretku medicine, uskoro kirurzi tijekom operacije slijepog crijeva više neće morati rezati trbuh, od čega kasnije ostaje ožiljak. Iako zvuči pomalo bizarno, vrlo je vjerojatno da će se u skoroj budućnosti operacije slijepog crijeva kod žena vršiti kroz - vaginu.


Naime, krajem prošle godine, u San Diegu su kirurzi izveli zahvat putem malog reza na vagini kako bi jednoj ženi izvadili slijepo crijevo.

Takav operacija, prema riječima stručnjaka, nema nikakve štetne posljedice na zdravlje žena niti na njen seksualan život.

Putem posebnog medicinskog aparata se kroz vaginu progura instrument, pomoću kojeg kirurg prereže slijepo crijevo, a cijeli postupak promatra mini kamerom koja se provuče kroz pupak, naravno, u pacijent je čitavo vrijeme pod narkozom.

Operativni zahvat na ovaj način je gotov za 30 minuta, a pacijentica već nakon nekoliko sati može ponovo jesti i hodati.

Nakon uspješnog zahvata u SAD-u, tijekom prošle godine su prvi put ovakav zahvat proveli kirurzi u Španjolskoj i Njemačkoj, a očekuje se da će ove godine i najkasnije u narednih 3 do 5 godina, operativni zahvati putem usta (koja su u praksi već nekoliko godina) i vagine, postati medicinska sadašnjost.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika