17.01.2009. / 12:47

Autor: Hina

Summit u Moskvi: Dogovor o rješavanju plinske krize

Ukrajinska strana se još nije odlučila hoće li sudjelovati na summitu, no, ukrajinska premijerka Julija Timošenko otputovala je jutros u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev bit će domaćin summita potrošača ruskog prirodnog plina danas poslijepodne u Kremlju, a cilj je rješavanje problema isporuke plina Europi preko Ukrajine, javljaju ruski mediji.

"Smisao summita nije samo riješiti sadašnju plinsku krizu, za koju, po mišljenju Rusije, potpunu krivnju snosi Ukrajina, nego i spriječiti takve krize u budućnosti", rekao je Medvedev. U Kremlj su pozvani čelnici članica EU-a i drugih zemalja potrošača ruskog plina. EU će predstavljati europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs i češki ministar industrije i trgovine Martin Riman, a Hrvatsku potpredsjednik vlade Damir Polančec.

Ukrajinska strana se još nije odlučila hoće li sudjelovati na summitu, no, ukrajinska premijerka Julija Timošenko otputovala je jutros u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Očekuje se da će sudionici summita razmotriti osnivanje međunarodnog plinskog konzorcija koji bi trebao opskrbiti Ukrajince "tehničkim plinom" potrebnim za rad ukrajinskih plinovoda.

Europske energetske tvrtke Gazprom, E.ON Ruhrgas, ENI, Wingas i GDF Suez, kao i niz europskih čelnika, slažu se o osnutku konzorcija kako bi se našao izlaz iz rusko-ukrajinskog plinskog spora, ali Kijev smatra tu ideju sporednom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika