17.01.2009. / 18:46

Autor: Hina

Europske tvrtke ruskom Gazpromu nude sporazum o tehničkom plinu za Ukrajinu

Taj je postupak bio očekivan nakon što su u petak u Berlinu ruski premijer Vladimir Putin i predstavnici Gazproma razgovarali s predstavnicima europskih kompanija kao što su GDF Suez, talijanski ENI i njemački E.ON

Vladimir Putin s čelnikom Gazproma Aleksejem Millerom i čelnikom ENI-ja Paolom ScaronijemVladimir Putin s čelnikom Gazproma Aleksejem Millerom i čelnikom ENI-ja Paolom ScaronijemFrancuska tvrtka GDF Suez u subotu je objavila da su europske plinske kompanije ruskome Gazpromu poslale prijedlog o privremenom rješenju kojim bi ruski plin Ukrajinom potekao prema Europi.

Taj je postupak bio očekivan nakon što su u petak u Berlinu ruski premijer Vladimir Putin i predstavnici Gazproma razgovarali s predstavnicima europskih kompanija kao što su GDF Suez, talijanski ENI i njemački E.ON.

Prema prijedlogu, europske tvrtke dat će tzv. tehnički plin za održavanje tlaka u mreži plinovoda i tako će omogućiti opskrbu ruskim plinom preko Ukrajine.

GDF Suez u subotu je objavio da će taj prijedlog pomoći i ruskome Gazpromu i ukrajinskom Naftogazu da postignu sporazum i riješe pitanje cijene ruskoga plina za 2009.

Gazprom je u petak objavio da će novonastalom europskom konzorciju tehnički plin prodati po tržišnoj cijeni od 450 dolara za tisuću kubičnih metara.

U priopćenju GDF Suez ističe da su europske tvrtke "spremne finalizirati sporazum" s Gazpromom još ovaj vikend.

Naftogaz pak ističe da u siječnju treba 360 milijuna kubičnih metara tehničkoga plina i još po 600 milijuna u veljači i ožujku, što bi konzorcij stajalo 162 milijuna dolara za siječanj i po 270 milijuna za sljedeća dva mjeseca.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika