18.01.2009. / 11:47

Autor: Hina

Europska komisija oprezno pozdravila dogovor Putin - Timošenko

Komisija ipak izražava oprez, naglašavajući da nisu važne najave nego stvarni dotok plina

Putin i Timošenko usuglasili su da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godiniPutin i Timošenko usuglasili su da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godiniEuropska komisija u nedjelju je oprezno pozdravila dogovor Rusije i Ukrajine o ponovnoj uspostavi opskrbe plinom, posebice najavu da bi plin mogao poteći prema Europi već u ponedjeljak.

"Komisija pozdravlja najavu o postignutom dogovoru ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske premijerke Julije Timošenko, posebice najavu da bi tranzit plina mogao biti obnovljen u ponedjeljak. Komisija i češko predsjedništvo već su neko vrijeme tražili od obiju strana da ozbiljno razgovoraju, naglašavajući da su razgovori ovoga vikenda u Moskvi test za rusku i ukrajinsku vjerodostojnost kao dobavljača plina", kaže se u priopćenju Europske komisije.

Komisija ipak izražava oprez, naglašavajući da nisu važne najave nego stvarni dotok plina.

"Sada se čini da ti razgovori donose rezultate. Ali u tom prijeporu vidjeli smo puno dobrih najava, a test je u ovom slučaju tok plina prema europskim potrošačima ili ne. Taj trenutak Europa još čeka", dodaje se u priopćenju.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su u Moskvi rano u nedjelju okvirni dogovor o ponovnoj uspostavi opskrbe plinom, do koje bi trebalo doći uskoro, izvijestio je glasnogovornik ruske vlade.

Nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijelu subotu i do ranih jutarnjih sati u nedjelju, Putin i Timošenko usuglasili su da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godini, rekao je Dmitrij Peskov.

To znači da će u ovoj godini Ukrajina umjesto dosadašnjih povlaštenih 179 američkih dolara za tisuću prostornih metara ruskog plina plaćati oko 350 dolara. Ukrajina je dosad u pregovorima tvrdila da može platiti između 200 i 210 dolara jer u proračunu nema dovoljno novca za veća poskupljenja.

Od 1. siječnja 2010. Ukrajina će plaćati punu tržišnu cijenu, a Rusija će zauzvrat s istim datumom Kijevu početi plaćati tržišnu vrijednost tranzitnih pristojba za korištenje ukrajinskih plinovoda. Dvoje dužnosnika nisu spominjali ukrajinski dug od 600 milijuna dolara Rusiji koji se također dosad navodio kao jedan od problema za prestanak opskrbe.

Premijeri dviju zemalja dali su nalog šefovima svojih državnih kompanija, Gazpromu i Naftogazu, da sastave službeni ugovor i čim on bude potpisan opskrba Europe plinom preko Ukrajine bit će nastavljena, rekao je Peskov. "To će se dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti", dodao je.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika