19.01.2009. / 07:39

Autor: Hina

Plinska kriza: Danas se očekuje potpisivanje sporazuma

Hrvatska se nada da će prirodni plin iz Rusije, u skladu s dogovorom Rusije i Ukrajine, što prije biti upućen prema europskim zemljama i prema Hrvatskoj

Julija Timošenko i Vladimir PutinJulija Timošenko i Vladimir PutinNakon maratonskih pregovora između Rusije i Ukrajine, ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz danas bi trebali potpisati sporazum o uvjetima prema kojima će se ruski plin isporučiti Ukrajini i zatim dalje u Europu.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko postigli su jučer u Moskvi okvirni dogovor da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godini.

Premijeri dviju zemalja dali su nalog šefovima svojih državnih kompanija Gazproma i Naftogaza da sastave službeni ugovor i čim on bude potpisan, opskrba Europe plinom preko Ukrajine bit će nastavljena, najavila je ruska strana.

Hrvatska se nada da će prirodni plin iz Rusije, u skladu s dogovorom Rusije i Ukrajine, što prije biti upućen prema europskim zemljama i prema Hrvatskoj.

"INA ima ugovor s ruskim Gazpromom, očekujemo da se taj ugovor poštuje i isporuka tim ugovorom dogovorenih količina započne što prije", izjavio je jučer glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal.

Iz Ministarstva i Plinacra ističu da je hrvatski plinski transportni sustav stabilan, opskrba zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, vrtić i sl.) sigurna i nesmetana, da Hrvatska plin dobiva i iz interventog uvoza te da su i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Hrvatska je danas 13. dan bez ruskog plina. (K.Z.)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika