22.01.2009. / 14:02

 

Odustao od iznošenja obrane: Šešelj na slobodi za dva mjeseca?

Šešelj odlukom da neće iznositi obranu, navodno iskazuje prve znakove nestrpljenja u pravosudni epilog ovog procesa, jer je gotovo uvjeren da će presuda biti donesena u njegovu korist, te da će se trijumfalno vratiti u Srbiju. Iako se s time u potpunosti ne slažu na međunarodnom sudu za ratne zločine, dojam je kako su u haaškim hodnicima skeptični da će Šešelj biti osuđen na dugogodišnju kaznu, piše Politika

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljČelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj iznenadio je haaško tužiteljstvo, koje ga tereti za ratne zločine, nakon što je objavio da neće iznositi vlastitu obranu. Šešelj se od početka brani sam, a suđenje će se ovime okončati znatno ranije nego što je planirano. Tužilaštvo ima još 18 sati za iznošenje dokaza protiv Šešelja, što ne znači da će sama presuda biti izrečena odmah, piše srpska Politika.

Sigurno je, međutim, da će se to dogoditi u nadolazećim mjesecima. Sama presuda mogla bi ovisiti i o raspletu proceduralnih komplikacija, koje se od početka u ovom slučaju gomilaju. U ovom trenutku nije poznato hoće li se sljedećeg tjedna suđenje nastaviti. Tužilaštvo je prošlog četvrtka od suca zatražilo zaustavljanje procesa, jer je jedan od svjedoka ustvrdio da mu prijete. Sudac je odbio ovaj prijedlog, no suđenje do sada nije nastavljeno, a ne zna zbog čega.

Dobri poznavatelji prilika u Haagu, prema pisanju Politike, kao razlog Šešeljevoj odluci, navode nekoliko možebitnih motiva. Čelnik srpskih radikala navodno je uvjeren da mu tijekom proteklih godinu dana haaški tužitelji nisu ništa dokazali. Šešelj odlukom da neće iznositi obranu navodno iskazuje prve znakove nestrpljenja u pravosudni epilog ovog procesa, jer je gotovo uvjeren da će presuda biti donesena u njegovu korist, te da će se trijumfalno vratiti u Srbiju. Iako se s time u potpunosti ne slažu na međunarodnom sudu za ratne zločine, dojam je kako su u haaškim hodnicima skeptični da će Šešelj biti osuđen na dugogodišnju kaznu, piše Politika.

Tomu najviše doprinosi i sama optužnica, koju je podigla bivša tužiteljica Carla Del Ponte. Naime, Šešelja se tereti da je regrutiranjem, opremanjem i slanjem dobrovoljaca SRS-a u rat između ostalog sudjelovao u progonu, masovnim ubojstvima, mučenjima, razaranju i pljački Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH. Uz to, prema optužnici je odgovoran za deportaciju i prisilno premještanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine.

Do sada većina svjedoka na strani optužbe nije uspjeli ukazati na jasnu zapovijednu odgovornost i utjecaj Šešelja na paravojne snage koje su zločine činili, navodi Politika. Šešelj je nerijetko potvrđivao da je zločina bilo, ali isto tako i da on nije bio odgovoran za njih, prebacivajući odgovornost na ratne zapovjednike. (H.Š.)

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika