26.01.2009. / 15:03

Autor: Hina

EK nudi 58 milijuna eura pomoći Palestincima

Riječ je o godišnjem programu namijenjenu palestinskom stanovništvu u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanonu, ali glavnina novca - 32 od 58 milijuna - odnosi se na Gazu

Zgrada Europske komisijeZgrada Europske komisijeEuropska komisija objavila je u ponedjeljak plan humanitarne pomoći za Palestince vrijedan 58 milijuna eura i zatražila od Izraela da olakša pristup humanitarnih udruga Pojasu Gaze, gdje je humanitarno stanje "vrlo ozbiljno".

Europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel objavio je u ponedjeljak taj plan za posjeta Gazi, isključivši mogućnost svakog dijaloga između Europske unije i Hamasa, ocijenjena kao "teroristički pokret" koji ubija "nevine civile".

"Riječ je o godišnjem programu namijenjenu palestinskom stanovništvu u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanonu, ali glavnina novca - 32 od 58 milijuna - odnosi se na Gazu", kazao je John Clancy, Michelov glasnogovornik u Bruxellesu.

"Komisija ne isključuje nova hitna financiranja sljedećih dana ili tjedana", dodao je glasnogovornik.

"Stanje je vrlo ozbiljno u Gazi i Komisija traži od izraelskih vlasti da pojednostavni postupke kako bi pomoć i humanitarni radnici mogli stići u roku od 48 sati", kazao je. "Sada treba pet dana kako bi humanitarni radnici mogli ući u Gazu", podsjetio je glasnogovornik.

EK predviđa dodijeliti pomoć od 20 milijuna eura Zapadnoj obali te šest milijuna palestinskim izbjeglicama u Libanonu, kojih je ondje 400.000.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika