28.01.2009. / 15:32

Autor: Nacionalova redakcija

Koliko košta strah: 5000 dolara za pad u ledenu rijeku Hudson

Iako su u nedavnom padu zrakoplova u New Yorku, srećom, svi putnici spašeni, ovih je dana otvoreno novo pitanje, odnosno koliko je novaca pošteno isplatiti putnicima kao naknadu za pretrpljeni stres i ozljede

Prije pada u rijeku, avion je u zraku bio svega 6 minutaPrije pada u rijeku, avion je u zraku bio svega 6 minutaAmerička zrakoplovna kompanija US Airways ponudila je ovih dana putnicima koji su bili u zrakoplovu koji je prije 12 dana sletio u rijeku Hudson, 5000 dolara za bolove i strah koje su pretrpjeli u nesreći. Iako je ipak najvažnije da su svi putnici na letu 1549 preživjeli umalo fatalan pad, odvjetnici iz američke Fondacije za žrtve zrakoplovnih nesreća tvrde da navedeni iznos nije dovoljan. Gail Dunham, predstavnica odvjetnika putnika koji su bili na letu 1549 tvrdi kako su, osim emotivnih tegoba, njezini klijenti pretrpjeli i materijalnu štetu jer je sva njihova prtljaga na dnu rijeke Hudson. Stoga traži i posebnu odštetu za osobne stvari 150 putnika. No, ni to nije jednostavno utvrditi. Naime Joe Hart, jedan od putnika na kobnom letu, kaže da je prerano govoriti o stresu koji je preživio. Osim toga, tvrdi da je njegova potopljena prtljaga vrijedna najmanje 5500 dolara.


Istraga o tome mogla bi trajati tjednima i znatno usporiti dobivanje odštete. Za početak, Nacionalno osiguravajuće društvo koje istražuje avionske nesreće želi pregledati prtljagu. Komisija za regulaciju sigurnosti prometa smatra da svakom putniku treba isplatiti 3.300 dolara za prtljagu koja je izgubljena ili uništena. Za sve ostale ozljede i pretrpjeli emocionalni stres putnika, tvrde odvjetnici, naknade će se regulirati prema postojećim zakonima u okviru države New York.


Podsjetimo, Airbus 320 američke kompanije sa 150 putnika srušio se u rijeku Hudson u New Yorku. Pilot je bio prisiljen sletjeti nakon naleta zrakoplova na jato gusaka. Srećom, nitko nije poginuo jer je posada uspjela otvoriti jedna vrata aviona i pustiti putnike iz zrakoplova.Novi američki heroj, pilot Chesley Sullenberger dobit će odlikovanje grada New Yorka.(A.B.)

Vezane vijesti

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Amerikanka iz Kansas Citya koja je sa kršćanstva prešla na islam dobila je pet milijuna dolara odštete od porote koja je utvrdila da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika