15.11.2011. / 15:34

Autor: Hina

Vlada poljoprivrednicima dala ukupno 32,5 milijuna kuna odštete

Hrvatska vlada danas je odlučila s 30 milijuna kuna obeštetiti poljoprivredne proizvođače za štete od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenoga ove godine, a s 2,5 milijuna kuna proizvođače povrća za štete nastale uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Echerichia coli.

Vlada je dala odštetu poljoprivrednicimaVlada je dala odštetu poljoprivrednicimaHrvatska vlada danas je odlučila s 30 milijuna kuna obeštetiti poljoprivredne proizvođače za štete od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenoga ove godine, a s 2,5 milijuna kuna proizvođače povrća za štete nastale uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Echerichia coli.

Sredstva su osigurana iz tekuće pričuve Državnog proračuna, a dobit će ih poljoprivrednici kojima je šteta na usjevima veća od 60 posto uz uvjet da do 22. studenoga županijska povjerenstva Ministarstvu poljoprivrede dostave podatke o štetama.

Oštećenim proizvođačima povrća za štete nastale zbog smanjenja cijena i otkupa povrća uzrokovanog pojavom bakterije Escherichia coli vlada će pomoći isplatom naknade štete u iznosu od četiri kune po četvornome metru za nasade na otvorenim površinama i s deset kuna po četvornome metru za nasade u staklenicima i plastenicima. Uvjet je da su u sustavu PDV-a te da su prijavili površine ARKOD-u u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (oranice od najmanje 2500 metara četvornih, odnosno staklenici i plastenici od 500 metara četvornih).

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković kazao je kako ova godina nije bila baš povoljna za poljoprivredne proizvođače, a vlada je, kazao je, i ovom odlukom pokazala socijalnu osjetljivost i to u godini "štednje i kresanja troškova".

Vlada je danas, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, odlučila poslati humanitarnu pomoć Turskoj koju su 23. listopada i 10. studenoga pogodili razorni potresi.

Vlada je tako odlučila Turskoj poslati 45 šatora vrijednosti gotovo milijun kuna.

Mislim da tako možemo pomoći mnogim ljudima i zemlji s kojom imamo izvrsne bilateralne odnose, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Za zlatne i brončane medalje osvojene na više svjetskih i europskih sportskih natjecanje osvajačima i trenerima, Vlada je odlučila dodijeliti nagrade u sveukupnom iznosu od 515 tisuća kuna.

Vlada je prihvatila i memorandum o suglasnosti o interkonekcijama sjever-jug za električnu energiju i plin u području srednjoistočne i jugoistočne Europe te konekcije za opskrbu naftom u srednjoistočnoj Europi, koji je usklađen s Energetskom strategijom 2020., i Zaključkom Europskog vijeća o energetici iz veljače ove godine.

Energetskom strategijom 2020. utvrđena je potreba uspostave energetskih koridora s europskog sjevera prema jugu budući da su u ovom trenutku ti koridori dominantno postavljeni u smjeru istok-zapad, a uspostavom novih koridora želi se ojačati sigurnost opskrbe energijom.

Prihvaćeno je i izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, kao i izvješće o provedbi Stockholmske konvencije o postojanim organskim onečišćujućim tvarima u Hrvatskoj za razdoblje siječanja 2009. - prosinac 2010.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika