02.02.2009. / 18:45

Autor: Martina Čizmić

Amiši zbog recesije zatvaraju svoje pilane

Amiši ne plaćaju račune za struju, telefon ili zdravstveno osiguranje, ali imaju velike obitelji i skupe hipoteke

Koliko je recesija duboka, najbolje govori činjenica da i Amiši, američka zajednica koja odbija koristiti pogodnosti modernog života, osjeća probleme.

Naime, većina Amiša bavi se drvosječom, njih gotovo 80 posto. Deseci malih Amiških pilana morale su skratiti radno vrijeme ili čak zatvoriti svoja vrata. To je utjecalo i na povećanje nezaposlenosti među tom povučenom zajednicom.

Oni koji su izgubili svoje poslove sada se okreću drugim granama proizvodnje, poput poljoprivrede kako bi mogli prehraniti svoje obitelji.

No, za razliku od prosječne američke obitelji, njihovi troškovi su znatno manji. Ne plaćaju struju, telefon ili zdravstveno osiguranje, ali zato često imaju velike obitelji i hipoteku.

Za razliku od ostatka zemlje koja se okreće državi za pomoć, Amiši sve probleme rješavaju unutar zajednice. Tako je gotovo nemoguće da neka obitelj ostane gladna ili bez krova nad glavom. Ali su i oni svjesni ozbiljnosti situacije.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika