05.02.2009. / 18:12

Autor: Sanija Hasanić

Nova tehnologija u službi konzerviranja povrća

Ovakvim postupkom konzerviranja izbjegava se pasterizacija koja je uništavala vitamine i druge hranjive tvari u povrću. Tako konzervirano povrće trebalo bi biti još ukusnije i kvalitetnije, te dugotrajnije

Dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Ježek nositelj je projekta "Razvoj tehnologija za konzerviranje povrća uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova", koji će rezultirati potpuno novom tehnologijom za konzerviranje povrća u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Novim postupkom konzerviranja povrća, objasnio je Ježek ubrzat će se proces konzerviranja hrane i produljiti trajnost proizvoda: "Hrana se već konzervira na ovaj način u vrećicama, no naša je ideja da uspješno konzerviramo i hranu u staklenkama, to još nitko do sada nije napravio. Korištenjem visokih tlakova uništava se većina nepoželjnih mikroorganizama, ali zato sve hranjive tvari u namirnicama ostaju netaknute. Povrće se u smjesama vode, octa i ulja podvrgava ultrazvučnim valovima koji stvaraju homogenu smjesu, a istovremeno omogućuju da smjesa uđe direktno u stanicu povrća. Ovakvim postupkom konzerviranja izbjegava se pasterizacija koja je uništavala vitamine i druge hranjive tvari u povrću. Tako konzervirano povrće trebalo bi biti još ukusnije i kvalitetnije, te dugotrajnije. Vjerujemo da bi se trajnost tako konzerviranog povrća produljila za mjesec do dva" rekao je dekan Ježek.

Proizvodnja ovako konzerviranog povrća proizvođače bi trebala dnevno stajati oko 10 tisuća kuna manje nego do sada, a ukupna aparatura za ovu tehnologiju, rekao je dekan Ježek, stajat će oko 4 milijuna kuna. Ovako konzervirani proizvodi, dodao je Ježek trebali bi koštati manje novca, a za proizvodnju će se koristiti znatno manje energije nego do sada.

"Za ovaj način konzerviranja povrća zainteresirali su se ljudi iz Podravke, a osim njih već smo stupili u kontakt s nekim privatnim proizvođačima. Sve informacije o ovom projektu proizvođači mogu dobiti kod nas na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, a moram istaknuti da su ovaj naš projekt već prepoznali i njemački te talijanski instituti za tehnologiju s kojima smo dogovorili suradnju", rekao je Ježek.

Razvoj nove tehnologije s nešto više od 2,5 milijuna kuna odlučio je financirati Hrvatski institut za tehnologiju (HIT). Projekt će se financirati u razdoblju od dvije godine kao dio HIT-ovog programa TEST kojim se, kako je objasnio direktor HIT-a Pero Munivrana, financiraju pretkomercijalne istraživačke djelatnosti razvoja novih tehnlogija do faze izrade prototipa.

Tvrtka koja se bavi proizvodnjom i pasterizacijom voća i povrća Spajić d.o.o. iz Čačinaca jedna je od zainteresiranih tvrtki koja bi na ovaj način možda za dvije godine mogla konzervirati svoje proizvode. Kako je rekao direktor tvrtke Spajić d.o.o Mirko Vukić još uvijek nisu donijeli nikakvu odluku, no na temelju informacija koje imaju o ovoj tehnologiji jako su zainteresirani." Mi smo tvrtka koja nema veliku proizvodnju, kao primjerice Podravkina, mi godišnje preradimo oko 2 tisuće tona sirovine. Ova nova tehnologija je dosta skupa, tako da ćemo iskoristiti ove dvije godine, koliko im treba da tehnologiju usavrše, kako bismo razlučili hoće li nam se ekonomski isplatiti to ulaganje. Ipak, smatramo da je riječ o fenomenalnoj stvari", rekao je Vukić.

Vezane vijesti

Roboti u nerokirurgiji – domaća pamet za vrhunske tehnološke domete

Roboti u nerokirurgiji – domaća pamet za vrhunske tehnološke domete

Hrvatski institut za tehnologiju (HIT), unutar svoga već dobro poznaog TEST programa, nastavlja izvrsnu praksu stručne potpore i financiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika