10.02.2009. / 14:48

Autor: Katarina Zorić

Boljkovac: Da nisam smijenjen, Glavaš bi danas bio u zatvoru

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac kao svjedok na suđenju Branimiru Glavašu rekao je da je Osijek 1990. i 1991. bio izvan nadzora legalnih vlasti u Zagrebu te da je svakodnevne informacije o stanju u gradu dobivao preko načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira

Josip Boljkovac bio je prvi ministar unutarnjih poslova Republike HrvatskeJosip Boljkovac bio je prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske"Potkraj 1990. i 1991. godine Osijek je bio izvan nadzora legalnih vlasti u Zagrebu, a u gradu su glavnu riječ vodili Šeks i Glavaš, bez čijeg se pristanka ništa nije moglo učiniti", rekao je danas na suđenju Branimiru Galavšu prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Josip Boljkovac.

Kako je rekao, Gojko Šušak i Vukojević došli su u Osijek te su zajedno s Glavašem sudjelovali u napadu na Borovo Selo gdje je poginulo mnogo ljudi. Prema njegovim riječima, na sastanku VONS-a Tuđman je rekao da mu je situacija u državi izmaknula kontroli i da će ostati sam na listi za odstrijel, gdje su se nalazili Boljkovac, Manolić i on osobno.

Boljkovac je rekao kako je svakodnevne informacije o stanju u Osijeku dobivao preko načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira. Kazao je da mu je Tuđman rekao da je spreman uhititi Glavaša i uvesti red u Osijek, ali je usljedilo Kirovo ubojstvo, a onda i njegova smjena s mjesta ministra unutarnjih poslova.

"Da nisam tada smijenjen, Glavaš bi danas bio u zatvoru", rekao je Boljkovac.

Suđenje Glavašu i ostalim optuženima nastavlja se u srijedu kada bi trebali svjedočiti Branko Zakanji i nekadašnji potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Milan Ramljak.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika