13.02.2009. / 18:17

Autor: Katarina Zorić

Terry Miller: Hrvatska ne treba žuriti u EU koju Amerikanci vide kao simpatičan eksperiment

Kao urednik Indexa ekonomskih sloboda i direktor Centra za međunarodnu trgovinu i ekonomiju pri Heritage Foundationu, Miller je studentima govorio o problemima koje je svijetu donijela finacijska i gospodarska kriza

Terry MillerTerry Miller"Iz američke perspektive Europska unija je simpatičan eksperiment. Hrvatska ne bi trebala žuriti u EU i još bi se trebala baviti sama sobom. Postoje još neke problemi na kojima Hrvatska treba raditi jer za natjecateljsku atmosferu koja vlada na europskom području Hrvatska mora biti spremna", izjavio je danas bivši američki ambasador Terry Miller koji je gostovao na Visokoj novinarskoj školi u Zagrebu. Dodao je kako je EU ipak u znatnoj mjeri pridonijela razvijanju mirnih odnosa među europskim zemljama.

Kao urednik Indexa ekonomskih sloboda i direktor Centra za međunarodnu trgovinu i ekonomiju pri Heritage Foundationu, Miller je studentima govorio o problemima koje je svijetu donijela financijska i gospodarska kriza. Komentirajući aktualnu situaciju u SAD-u, Miller jer istaknuo kako se protivi državnoj intervenciji u spašavanju američkog gospodarstva.

Terry Miller s dekanom Visoke novinarske škole Matom Granićem i studentimaTerry Miller s dekanom Visoke novinarske škole Matom Granićem i studentima"Državna intervencija je i dovela do krize jer su kamate na kredite dugo vremena bile na iznimno niskoj razini. Hipotekarni krediti dijelili su se bez ikakvih kriterija, a to je bila politička, odnosno odluka države. Dakle, teško da država može popraviti probleme koje je sama prouzročila", rekao je Miller na predavanju studentima Visoke novinarske škole i Verna.

Na pitanje je li nacionalizacija banaka u zapadnim zemljama pravo riješenje za suočavanje s financijskom krizom, Miller je odgovorio: "Smatram da je to potpuno pogrešno riješenje jer se nacionaliziraju banke koje su pogođene financijskom krizom. To su banke koje su zapale u probleme zbog loših poteza menadžmenta i ne vidim zašto ih treba spašavati. Neke banke jednostavno treba pustiti da propadnu."

Miller smatra kako Hrvatska i u budućnosti može očekivati dobre odnose sa SAD-om jer je Hrvatska, kako je rekao, Americi važan strateški partner na ovom području.

Vezane vijesti

Okrugli stol VNŠ o završetku pristupnih pregovora Hrvatske i EU

Okrugli stol VNŠ o završetku pristupnih pregovora Hrvatske i EU

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu, na okruglom stolu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika