17.02.2009. / 08:33

 

Kosovska proslava prve godišnjice neovisnosti pod nadzorom policije i EULEX-a

Svečanost će biti u znaku svečanoga koncerta kojega će održati Kosovska filharmonija. Najavljen je i višesatni koncert zabavne glazbe, a u svim kosovskim gradovima bit će priređen i vatromet

Kosovo danas slavi prvu godišnjicu neovisnosti. Albanci su svečanost već započeli pa se tako od ranoga juta mogu vidjeti kolone automobila na cestama, a odjekuju i pucnjevi iz vatrenog oružja.

Na sjeveru zemlje nešto je drugačija atmosfera. U mjestu Zvečanu kosovski Srbi još će jednom pokazati da ne priznaju novu državu. Kako je najavljeno, podršku će im dati i stotinjak parlamentarnih zastupnika iz Beograda.

Kosovski parlament održat će svečanu sjednicu na kojoj će govoriti predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Thaci i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi. U Prištini i drugim kosovskim gradovima učenici, studenti i građani organizirat će jednosatnu šetnju pod nazivom Hod u neovisnost.

Svečanost će biti u znaku svečanoga koncerta kojega će održati Kosovska filharmonija. Najavljen je i višesatni koncert zabavne glazbe, a u svim kosovskim gradovima bit će priređen i vatromet.

Prema ocjeni premijera Thacija, prva godina kosovske neovisnosti bila je uspješna. Naveo je kako je u tom razdoblju učinjeno mnogo stvari poput otvaranja novih radnih mjesta i stabilizacije zemlje.

Za sigurnost proslave brinut će se kosovska policija u suradnji s EULEX-om. Kako je rečeno, pripremljeni su i planovi za eventualne slučajeve nasilja.

Kosovo su dosad priznale 54 države, uključujući SAD i 22 zemlje EU-a. (K.Z.)

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika