17.02.2009. / 10:02

Autor: Martina Čizmić

Nakon pokušaja bijega Legija dobio nove čuvare

Kako donosi Blic Online, Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Legija priprema bijeg nakon što je u njegovoj ćeliji pronađena plastična kopija pištolja, a on se tjedan dana kasnije požalio na zdravstvene poteškoće i zatražio pregled kod liječnika u Vojnoj bolnici

Milorad Ulemek Legija mogao bi na slobodu tek 2044. godineMilorad Ulemek Legija mogao bi na slobodu tek 2044. godineNakon što je spriječen bijeg Milorada Ulemeka Legije iz Okružnog zatvora u Beogradu, nadležne institucije pokušavaju otkriti tko mu je donio plastičnu kopiju pištolja te tko su mu bili potencijali pomagači. Kada su stražari tijekom izvanredne kontrole zatvorenika, kod Legije pronašli pištolj, on je odgovorio da je to poklon od djece. No, nije želio otkriti kako je pištolj unesen u zatvor.

"Ne znamo što je planirao, ali smo učinili sve da spriječimo svaki pokušaj bijega. Provjere kako je došao do pištolja su u tijeku", istaknuo je Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde, i dodao kako je u Okružni zatvor nemoguće unijeti pravi pištolj jer su na svim vratima metalni detektori.

Kako donosi beogradski list Blic, Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Legija priprema bijeg nakon što je u njegovoj ćeliji pronađena plastična kopija pištolja, a on se tjedan dana kasnije požalio na zdravstvene poteškoće i zatražio pregled kod liječnika u Vojnoj bolnici. Nešto kasnije te večeri primjećen je tamni kombi parkiran pored bolnice. Policija je nakon što je povezala kombi sa Legijom krenula u potragu za vlasnikom vozila i samim vozilom.

Obradović je opisao što se događalo u zatvoru te noći.

"Obavijestio sam ministricu pravosuđa Snežanu Malović da se Legija požalio kako mu nije dobro. Ona je rekla da ga se nikako ne izvodi iz zatvora zbog velikog rizika od bijega, ali da se hitno pozovu liječnici da ga pregledaju. Tako je i napravljeno", kaže Obradović i dodaje kako je Legiji nakon pregleda dan lijek za snižavanje tlaka.

Nakon takvih sumnjivih aktivnosti u Okružnom zatvoru pojačano je osiguranje te da je "za svaki slučaj" promijenjena grupa čuvara koja je do sad čuvala Legiju. Prema Obradovićevim riječima, Legija neće napuštati Okružni zatvor jer će u samom zatvoru biti otvorena specijalna sudnica, najsigurnija u Srbiji, u kojoj će biti završeni svi sudski postupci protiv njega.

Ukoliko u ožujku bude usvojen Zakon o izvršenju kazni za organizatore i sudionike organiziranog kriminala, Legija i ostali osuđenici biti će prebačeni u 7. paviljon u Zabeli. To je novoizgrađena zgrada u okviru zatvora u Požarevcu u kojoj vladaju suvremene mjere osiguranja i gdje će važiti izuzetno stroga pravila za zatvorenike.

Podsjetimo, Milorad Ulemek Legija pravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva Vuka Draškovića u Budvi. Vrhovni sud mu je potvrdio presudu od 40 godina za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ali se na tu presudu još može žaliti. Također, ima pravo na žalbu na postupak za ubojstvo četiri plana SPO i pokušaj ubojstva Vuka Draškovića. Legija je osuđen na 40 godina zatvora i kao vođa zeumskog klana za više ubojstava, tri otmice i terorističke napade.

Iako bi trebao biti osuđen na ukupno 160 godina zatvora, u Srbiji nema zbrajanja zatvorskih kazni, pa se Legiji pritvor računa od 2. svibnja 2004. kada se predao. Tako bi se na slobodi mogao naći u svibnju 2044. u dobi od 76 godina.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika