24.02.2009. / 11:50

Autor: Hina

Kosovo do Jadrana: Albanija ustupa morsku luku susjednoj državi

Nedavno je albanska vlada pozvala kosovsku da potakne i privatne investicije kako bi se luka Shengjini izgradila kao suvremena luka koji će služiti isključivo Kosovu

Albanska luka ShengjiniAlbanska luka ShengjiniAlbanija je potpuno spremna Kosovu ustupiti jednu svoju luku na korištenje za vlastite potrebe, rekao je albanski premijer Sali Berisha tijekom razgovora s četvoricom ministara kosovske vlade koji borave u posjetu Albaniji, a prenijela u utorak ujutro Kosovska televizija.

Kosovski ministri razgovarali su s albanskim vlastima o projektu vezanom uz malu albansku luku Shengjini na sjeveru jadranske obale, čije bi korištenje u skoroj budućnosti omogućilo Kosovu najjednostavniji pristup moru. Kosovska vlada formirala je u vezi s tim projektom međuministarsku skupinu.

Nedavno je albanska vlada pozvala kosovsku da potakne i privatne investicije kako bi se luka Shengjini izgradila kao suvremena luka koji će služiti isključivo Kosovu.

Kako je rečeno u razgovorima kosovskih ministara s najvišim albanskim dužnosnicima davanje luke Shengjini za kosovske potrebe nastavak je širenja suradnje i korištenja albanske infrastrukture za pomoć Kosovu.

Zajedno s magistralnom cestom Drač-Kukes-Priština, čija gradnja treba završiti sredinom ove godine i koja približava Kosovo i Albaniju, izgradnja i proširenje luke u Shengjinu velika je šansa za kosovski razvoj i bolju gospodarsku suradnju s Albanijom jer će, po ocjenama stručnjaka, preko te luke Kosovo otvoriti veće mogućnosti u trgovinskoj razmjeni sa svijetom.

Do sada se Kosovo najviše koristio lukom Dračem i drugim albanskim lukama, a zahvaljujući tome projektu imat će posebnu luku koju mu ustupa službena Albanija samo za vlastite potrebe.

Odluka albanskih vlasti da luku Shengjini ustupi na korištenje Kosovu pozdravljena je posebno u poslovnim krugovima na Kosovu. Nakon što je Kosovo prošle godine proglasilo neovisnost gospodarska suradnja Albanije i Kosova sve je veća.

Kosovo i Albanija povezani su s pet graničnih prijelaza, ali samo jedan ima carinski status pa sada s obje strane granice predstoje veliki poslovi kako bi se za istu svrhu osposobila i ostala četiri granična prijelaza.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika