27.02.2009. / 19:02

Autor: Hina

Ponovljeno suđenje za Ovčaru: Optuženi niječu bilo kakvu krivnju

Ponovljeno suđenje pripadnicima tadašnje vukovarske Teritorijalne obrane, optuženima za strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika noću između 20. i 21. studenoga 1991.

Savo Štrbac, branitelj dvojice optuženih SrbaSavo Štrbac, branitelj dvojice optuženih SrbaU ponovljenu suđenju za ubojstvo 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari pred vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi Vujo Zlatar, Jovica Perić i Ivan Atanasijević nijekali su da su počinili zločine za koje se terete i da su sudjelovali u strijeljanju zarobljenika, zatraživši da budu oslobođeni optužaba i pušteni na slobodu.

Optuženici su odbacili tvrdnje svjedoka saslušanih u postupku, posebice iskaze zaštićenih svjedoka, istaknuvši da je tim svjedocima ponuđena sloboda kako bi lagali o svojim spoznajama o događajima na poljoprivrednom dobru Ovčari.

Optuženi Zlatar u završnoj je riječi kazao da je svjedok-suradnik "broj 1" svoj iskaz izmislio te da je lagao, čemu ide u prilog i to da se njegov iskaz ni u čemu ne slaže s iskazima drugih svjedoka.

"Svjedok broj 1 nije bio na Grabovu i to potvrđuje činjenica da ga tamo nitko nije vidio. On laže da me vidio na Ovčari jer sam u vrijeme kad je počinjen zločin, bio u Njemačkoj", istaknuo je Zlatar.

Optuženi Perić kratko se obratio sudskom vijeću i u svojoj završnoj riječi kazao da je već šest godina u pritvoru nevin, jer nije sudjelovao u ratu, i nema veze ni s čim za što je optužen. I on je zatražio oslobađajuću presudu.

Ivan Atanasijević ustvrdio je kako mu je ponuđeno da bude tužiteljev svjedok-suradnik te kak je to odbio jer nije počinio zločin i nema se razloga braniti "ubijajući lažima". Istaknuo je da su "laž i optužbe tužitelja i njegova svjedoka-suradnika na staklenim nogama".

Zbog isteka radnog vremena suda Atanasijevićeva završna riječ je prekinuta i bit će nastavljena u ponedjeljak, 2. ožujka, kad bi svoju završnu riječ trebao iznijeti i prvooptuženi Miroljub Vujović. Time će završiti iznošenje završnih riječi optuženih koje počelo 19. siječnja 2009. kad je zamjenik državnog odvjetnika za ratne zločine Dušan Knežević zatražio da optuženici budu proglašeni krivima te da ih se osudi po zakonu. Zatim su završne riječi iznijeli i opunomoćenici obitelji žrtava, odvjetnici obrane i optuženici.

Ponovljeno suđenje pripadnicima tadašnje vukovarske Teritorijalne obrane, optuženima za strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika noću između 20. i 21. studenoga 1991., počelo je u ožujku 2007. pošto je srbijanski Vrhovni sud u prosincu 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i naredio ponovno suđenje.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika