01.03.2009. / 18:35

Autor: Dean Sinovčić

Mickey Rourke: 15 godina sam živio posramljen

Mogao je biti veći od Mela Gibsona, Harrisona Forda, Toma Cruisa, Georgea Clooneyja, Brada Pitta... Sredinom 1980-ih osvojio je Hollywood spojem seksepila, šarmom zločesta dečka lijepa lica, markantne muškosti i izuzetna glumačkog talenta.

Mickey Rourke konačno je dočekao svojih pet minuta (Foto: Reuters)Mickey Rourke konačno je dočekao svojih pet minuta (Foto: Reuters)Kako sada stvari stoje, Rourke do groba može biti zahvalan Darrenu Aronofskom koji se izborio da glavna uloga u njegovu hvaljenu film Hrvač (The Wrestler) pripadne upravo njemu, iako producenti nisu bili zainteresirani za "propalog glumca". Danas su zasigurno promijenili mišljenje.

Rourke je ulogom ocvale zvijezde američkog hrvanja iz 80-ih koja danas životari zahvaljujući mizernim borbama pred šačicom okorjelih fanova dobio drugu šansu, a fascinantno je kako on u filmu gotovo da tumači samoga sebe: nije teško primjetiti kako je karijera hrvača Randyja gotovo identična njegovoj osobnoj sudbini u Hollywoodu.

Rourke je bez sumnje ostvario ulogu karijere, silne pohvale i najave povratka u vrh dolaze sa svih strana, a nominacija za Oscara je i konkretan dokaz da sve to nisu samo prazne riječ.

S Rourkom smo razgovarali u Veneciji nakon svjetske premijere filma. Već tada i nama i njemu bilo je jasno da je ova uloga prekretnica u njegovoj karijeri i životu. Uživo Mickey Rourke ostavlja dojam grubijana meka srca, izuzetno ugodna i topla sugovornika, čovjeka koji ne krije svoje emocije.

Na njegovu licu prepoznaju se izgubljene godine, problematičan život i posljedice nepotrebnih estetskih zahvata. Lice nekada lijepog muškarca danas je izbrazdano, umorno i neprirodno, ali iznutra je Mickey Rourke ostao isti: tough guy koji se ne srami vlastitih emocija, glumac vjeran zanatu i čovjek koji se ne predaje do kraja.

EXTRA: Kakav je osjećaj ponovno biti u ringu? U vašem slučaju to vrijedi i doslovno i metaforički tj. i u sportskom i u glumačkom smislu.

- Boks i američko hrvanje su dvije potpuno različite stvari: jedno je profesionalni sport, a drugo zabava za mase. No iako je riječ i koreografiranim borbama, iznenadilo me koliko su ozljede česte. To su sve veliki momci i kad se bacaju na vas dobro to osjetite! Prva dva mjeseca snimanja bio sam šest puta u bolnici zbog povreda leđa, nogu, ruku...

EXTRA: Darren vas nije štedio...

- Tjerao me kao vola mjesecima prije početka snimanja! Svaki put kada bih ušao u ring mislio sam u sebi: "Jebeš ovo, jebeš Darrena, mene tu mlate do kostiju, a on negdje odmara svoju guzicu!" Nakon dva mjeseca priprema kaže mi: "Hej Mickey, nisam zadovoljan, daješ mi premalo." Tad me stvarno raspizdio! Pripreme su bile teške, ja sam danas čovjek u godinama, nemam više dvadeset.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika