16.06.2012. / 10:07

Autor: Hina

Josipović:

Vlada bez opipljivih rezultata

Prvi put imamo veći broj otvorenih nego zatvorenih obrta, pokrenute su reforme, smanjen je proračun, planiraju se veliki projekti, ali su i još uvijek prekomplicirani propisi u poduzetništvu, ustvrdio je Josipović u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku"

Photo: Jurica Galoic/PIXSELLPhoto: Jurica Galoic/PIXSELLPredsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući prvih šest mjeseci koalicijske vlade Zorana Milanovića, ustvrdio je da je niz reformi pokrenuto, ali još uvijek bez opipljivih rezultata, posebno u smanjivanju broja nezaposlenih.

Prvi put imamo veći broj otvorenih nego zatvorenih obrta, pokrenute su reforme, smanjen je proračun, planiraju se veliki projekti, ali su i još uvijek prekomplicirani propisi u poduzetništvu, ustvrdio je Josipović u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku", upitan za ocjenu Milanovićeve vlade čijih se prvih šest mjeseci navršava idućega tjedna.

O zadovoljstvu ili nezadovoljstvu vladom moći će, kaže, govoriti tek kad vidi prve rezultate, a s obzirom na najave iz vlade, očekuje ih još ove godine, ponajprije u rastu zaposlenosti.

Ostavku Mirele Holy, bivše ministrice zaštite okoliša i prirode, ocijenio je iskazom visoke razine političke odgovornosti. "Možda je netko iskoristio njezinu neopreznost, ali ključno je da je pogriješila", smatra Josipović. Istaknuo je da je bivša ministrica pokrenula neke "vrlo značajne stvari" u važnom resoru, te se nada da će tim tragom nastaviti i novi ministar Mihael Zmajlović.

Prihvatljivost projekta HE Ombla nije želio ocjenjivati ustvrdivši da nije dovoljno stručan za ekološki aspekt toga projekta, ali da "kao predsjednik i građanin traži poštivanje najviših standarda struke".

Upitan o namjeri Vlade da dokine neka prava iz kolektivnih ugovora, predsjednik je poručio kako "politika stalnog zaduživanja i rasta duga više nije moguća". Možemo trošiti samo ono što imamo, jedino ostaje otvoreno pitanje nekakve drugačije preraspodjele, kaže Josipović koji s tim u vezi očekuje i da svi socijalni partneri - sindikati, poslodavci i vlada - odgovorno pristupe rješavanju toga pitanja.

Predsjednik se osvrnuo i na razrješenje Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor s dužnosti saborskih potpredsjednika, ustvrdivši kako je takva odluka bila očekivana jer se njihova stranka HDZ, koja po broju zastupnika ima pravo predlagati svoje kandidate za mjesta u parlamentu, predomislila i želi neke druge ljude. "To je dio demokracije, što je većina zastupnika danas u Saboru respektirala", kaže predsjednik, koji od HDZ-a očekuje da se profilira u oštru i argumeniranu oporbu, vrlo važnu za demokraciju.

Na pitanje planira li skori susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, istaknuo je kako su dobri odnosi sa susjedima nacionalni interes Hrvatske, ali i da planiranje posjeta Nikolića Zagrebu trenutačno nije prioritet.

"Za sada nema takvih planova, ostavimo to vremenu", rekao je Josipović.

Upitan o izmjenama zakona o HRT-u, koje su ovih dana na dnevnom redu Hrvatskog sabora, istaknuo je da podržava promjene, jer je sadašnje stanje upravljanja na javnoj televiziji loše.

U upravljanju HRT-om potrebne su promjene koje će, pogotovo zbog financijskih problema, dovesti do veće odgovornosti, ali i istovremeno onemogućiti svaku zloupotrebu i politiziranje HRT-om, koji, ističe predsjednik, mora ostati politički neovisan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.06.12. 11:49

Nevjerojatno je s koliko brige ovaj čovjek komunicira
tako da ne iskaže svoje mišljenje.Na svakoj temi ostavi vrata otvorena,nigdje ne ide dublje nego je nužno."Ne bum se štel mešati" je njegovo jedino geslo,taksimetar radi,plaćica ide uredno,zampovina također,sleglo se.Jedino što se mora je malo putovati okolo,otvoriti ponešto,reći ponešto bez dubine,dakle plitko, i to bi bilo otprilike to.
Na pitanje:
-Što mislite o ...?,on odgovara sa:
-Da ja mislim.
Ovaj čovjek,koji nas je svih nasanjkao svojim obećanjem o "novoj pravednosti" nije ni mogao napraviti drugačiju pravničku karijeru.Zamislite ga samo kao nečijeg odvjetnika.Onako, na sudu.Kako drži govor.
Teško,je l' da?
Znao je Ivo da odvjetništvo nije grana prava koja mu leži pa se odlučio za profesuru.Ima on pravničkog znanja,može ga čak i prenijeti na studente.Barem na one koji ostanu budni.
Onda je politika ipak prevladala jer,takvi koji znaju sjediti u Saboru godinama bez da ih itko primijeti,a dižu po potrebi ruku, su kao stvoreni za to.I onda,malo po malo,kandidatura za predsjednika države.Kao stvoreno za njega.
Na našu žalost.


registracija
15/6/12

alians, 16.06.12. 12:17

lolobrigita
potpisujem, ali samo nadodajem da u ovom ludilu isti da se ne ponasa tako...izgorio bi, pre duboki su korijeni zla u Hrvatskoj, i covjek je samo pametan....


registracija
10/5/12

psyop, 16.06.12. 12:23

"ostavimo to vremenu". kako je lezeran i opusten nas predsjednik odjednom, zar to nije fascinantno? a tako je brz bio kada bi tadic provirio svoju pak sijedu glavurdu... neka, neka, ivo. i ti ces biti ustasa. a onda ce biti smijesno. ne, tuzno.


registracija
10/5/12

psyop, 16.06.12. 12:25

@alians

kako to mislis "izgorio"? pa ivo josipovic je najsjanija zvijezda na hrvatskome nebu!!!! izgoriti je ivi josipovicu posao. za to ga je narod birao. hahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika