03.03.2009. / 13:19

Autor: Hina

Moskva: Počelo novo suđenje Hodorkovskom i Lebedevu

Na prvom ročištu novog postupka u utorak razmotrit će se sva proceduralna pitanja, najavio je predsjednik suda Viktor Danilkin. Hodorkovski i njegov poslovni partner Lebedev izjasnit će se o optužnici o pronevjerama i velikim utajama

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiPred sudom u Moskvi u utorak je počeo novi sudski postupak protiv ruskoga naftnog tajkuna i bivšeg predsjednika naftne tvrtke "Jukos" Mihaila Hodorkovskog te nekadašnjeg direktora banke "Menatep" Platona Lebedeva.

U novome procesu dvojica optuženika terete se za stjecanje koristi prijevarama te za legalizaciju prisvojene imovine uz zlouporabu službenog položaja.

Hodorkovski je 2005. osuđen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od osam godina.

Na prvom ročištu novog postupka u utorak razmotrit će se sva proceduralna pitanja, najavio je predsjednik suda Viktor Danilkin. Hodorkovski i njegov poslovni partner Lebedev izjasnit će se o optužnici o pronevjerama i velikim utajama.

Agencije prenose da je Hodorkovski izgledao mirno i da se smiješio svojim simpatizerima kada je zajedno s Lebedevim dovezen pred iznimo dobro čuvanu sudnicu. Agencije prenose kako je ulazeći uzviknuo "Sramota", a njegovi simpatizeri su mu kroz vrata bacili nekoliko karanfila.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su da su, među ostalim 1998. različitim financijskim malverzacijama prisvojili imovinu i stekli vlasništvo nad jednim dioničkim društvom u iznosu od 3,6 milijarda rubalja.

Hodorkovski je uhićen 2003., a većinu kazne do sada je odslužio u sibirskoj zatvorskoj koloniji.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika