06.03.2009. / 17:09

Autor: Hina

Šešelj: Nisam kriv za nepoštivanje haškog suda

Raspravno vijeće ICTY-a odlučilo je 11. veljače na zahtjev Tužiteljstva do daljnjega prekinuti suđenje vođi srpskih radikala, a za nepoštivanje suda je optužen jer je u svojoj knjizi iz studenoga 2007. "svjesno i namjerno" objavio imena i druge osobne podatke troje zaštićenih svjedoka

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljVojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke komu se pred Haaškim sudom (ICTY) sudi pod optužbom za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1994., u petak se u postupku za nepoštivanje suda izjasnio da nije kriv.

"Izjavljujem da nisam kriv", rekao je Šešelj na raspravi u haaškoj sudnici sazvanoj zbog nepoštivanja suda.

Raspravno vijeće ICTY-a odlučilo je 11. veljače na zahtjev Tužiteljstva do daljnjega prekinuti suđenje vođi srpskih radikala, a za nepoštivanje suda je optužen jer je u svojoj knjizi iz studenoga 2007. "svjesno i namjerno" objavio imena i druge osobne podatke troje zaštićenih svjedoka.

Šešelj je, po optužnici podignutoj 21. siječnja, također objavio i odlomke pisane izjave jednog od tih svjedoka iako je znao da je Haaški sud, odlukama iz 2003. i 2005., zabranio da se te izjave objelodane.

Prije nego je rekao da se ne osjeća krivim, Šešelj je zahtijevao da se javno pročita cijela optužnica, uključivo i dijelove skrivene od javnosti, kao što je naziv knjige u kojoj su objavljeni podatci o zaštićenim svjedocima.

Šešelj je prvi haaški optuženik za ratne zločine komu se sudi i zbog nepoštivanja suda, z što je propisana zatvorska kazna do sedam godina, novčana do 100.000 eura ili obje.

Šešelj je 24. veljače 2003. dragovoljno otišao u Den Haag, a 25. ožujka se očitovao da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika