09.03.2009. / 20:01

Autor: Ivica Medo

nogomet

Uefa odlučila: Zabrana transfera nogometaša mlađih od 18 godina

Na sastanku predstavnika Uefe, predstavnika liga, nacionalnih saveza i najvećih europskih nogometnih klubova pao je dogovor o zabrani transfera nogometaša mlađih od 18 godina unutar europskih država

Michel Platini, predsjednik UefeMichel Platini, predsjednik UefeOdluka Uefinog savjetodavnog tijela o strategiji razvoja nogometne igre za cilj ima ono što je predsjednik Uefe Michel Platini nazvao zaustavljanje "trgovinom djece".

Članovi vijeća potpisali su dogovor prema kojem bi se zaustavilo transferiranje maloljetnih igrača unutar europskih država ili igrača koji bi dolazili izvan Europe.

"Ovo je etičko i moralno pitanje. Naša je dužnost zaštititi mlade igrače i siromašnije klubove", izjavio je Platini.

Rezolucija bi trebala omogućiti krovnoj Svjetskoj nogometnoj federaciji Fifi da popuni rupu u zakonodavstvo po pitanju regulative nogometnih transfera.

Prema sadašnjem zakonu EU o radničkim pravima, igračima starim najmanje 16 godina dopušten je transfer u bilo koji klub unutar Europske unije.

Postojeći zakon omogućio je, primjerice, Arsenalu da potpiše ugovor sa Cescom Fabregasom koji je prešao u londonski klub iz Barcelone 2003. s napunjenih 16 godina.

Generalni tajnik Fife Jerome Valcke izjavio je kako će današnji dogovor biti glavna tema Izvršnog odbora Fife koji je zakazan za 19. ožujak 2009.

Europska unija mogla bi osporiti novi zakon, ali Uefa i Fifa se nadaju kako će Bruxelles konačno shvatiti da sport mora odvojiti od legislative koja vrijedi za ostale društvene djelatnosti.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika