11.03.2009. / 10:10

Autor: Hina

Jučer najbolji dan na Wall Streetu: Zbog Citigroupa skočili vodeći indeksi

U poruci zaposlenicima izvršni direktor Citigroupa Vikram Pandit piše kako je banka u prva dva mjeseca ove godine zabilježila najbolje rezultate od trećeg tromjesečja 2007. godine, kada je posljednji puta poslovala s dobiti

Cijene dionica porasle su i na europskim burzamaCijene dionica porasle su i na europskim burzamaJučerašnji dan bit će zapamćen kao najbolji dan na Wall Streetu u ovoj godini jer su vodeći indeksi, potaknuti viješću o profitabilnosti Citigroupa u prva dva mjeseca ove godine, skočili više od 5,5 posto.

Dow Jones indeks porastao je 379 bodova ili 5,80 posto, na 6.926 bodova, što je njegov najveći dnevni skok od studenoga prošle godine. S&P 500 indeks osvojio je, pak, 6,37 posto, dosegnuvši 719 bodova, dok je Nasdaq indeks skočio 7,07 posto, na 1.358 bodova.

U poruci zaposlenicima izvršni direktor Citigroupa Vikram Pandit piše kako je banka u prva dva mjeseca ove godine zabilježila najbolje rezultate od trećeg tromjesečja 2007. godine, kada je posljednji puta poslovala s dobiti.

Pandit je uvjeren i da nekada najveća svjetska banka po tržišnoj kapitalizaciji ima dovoljno kapitala i za dublju recesiju, te procjenjuje da bi u prvom ovogodišnjem kvartalu bruto dobit banke mogla premašiti 8 milijardi dolara.

Nakon ove vijesti cijena dionice Citigroupa skočila je 38 posto, a poskupile su i dionice svih ostalih banaka. Tako je cijena Bank of America porasla gotovo 28, JPMorgana gotovo 23, a Wells Farga više od 18 posto.

Zahvaljujući tome, jučer je S&P indeks financijskog sektora skočio 15,6 posto.

Predsjednik uprave Citigroupa Vikram Pandit rekao je i da je "razočaran" sa sadašnjom cijenom dionice, koja se po njemu temelji na pogrešnoj predodžbi o banci i njezinom financijskom položaju.

Dionica te banke, nekoć najveće na svijetu po tržišnoj vrijednosti, prošloga je tjedna prvi puta pala ispod jednog dolara jer što su ulagači izgubili povjerenje da se može oporaviti nakon pet uzastopnih kvartalnih gubitaka, od ukupno 37.5 milijardi dolara.

"Morate biti malo sumnjičavi kad ti glavni financijski čelnici govore, jer neke stvari koje su rekli u prošlosti nisu se potvrdile. Citigruop je model za cijeli financijski kolaps", izjavio je za Bloomberg Randy Frederick, direktor za trgovanje i derivate u investicijskom servisu Charles Schwab & Co. iz Austina, Teksas.

Predsjednik FED-a Bernanke preporučio je u utorak vladama drugih zemalja da nastave sa snažnim akcijama na stabiliziranju financijskih sustava, kako bi stvorili uvjete za oporavak.

"Vlade diljem svijeta moraju nastaviti poduzimati snažne i kada je primjereno, koordinirane, akcije na obnovi funkcioniranja financijskih tržišta i kolanja kredita", rekao je Bernanke u govoru u Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu.

"Dok ne stabiliziramo financijski sustav, održivi gospodarski oporavak ostat će izvan dosega", istakao je.

Pozitivno je na tržište djelovala i najava Barneya Franka, predsjednika odbora za financije američkog Kongresa, da će uskoro uslijediti izmjene zakona, među kojima i one koje će otežati 'short-selling', taktiku ulagača koji 'igraju' na pad cijena dionica. Te zakonske izmjene trebale bi smanjiti nestabilnost na tržištu.

Frank je podržao i raniju izjavu predsjednika središnje američke banke (Feda) Bena Bernankea kako treba raditi na poboljšanju regulacije tržišnih zakona, a ne ukidati ih.

To je, uz vijesti iz Citigroupa, dalo najveći poticaj financijskom sektoru, koji je posljednjih mjeseci bio pod snažnim pritiskom 'short-sellera', no to je pozitivno djelovalo i na sve ostale sektore, pa su jučer porasle cijene svih 30 dionica uvrštenih u Dow Jones indeks.

Snažan rast cijena zabilježen je i u tehnološkom sektoru, gdje je dionica Microsofta skočila više od 8, a Applea 6,6 posto.

Unatoč jučerašnjoj euforiji, neki su analitičari i dalje vrlo oprezni.

"Jedan dan ne čini trend. Da bismo imali održiv rast cijena dionica, mora doći do preokreta u raspoloženju ulagača, a iz gospodarstva će nam još neko vrijeme stizati loše vijesti. Bio bih iznenađen da se S&P 500 indeks u kratkom roku uspije vratiti iznad razine od 800 bodova", kaže Kurt Karl, analitičar u američkoj podružnici Swiss Rea.

Nakon što je prošloga tjedna pao na najnižu razinu u 12 godina, S&P 500 indeks uspio se jučer vratiti iznad razine od 700 bodova.

Obveznice su u utorak pale što je prinos, koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene, na 10-godišnjoj obveznici ministarstva financija povećalo na 2.99 posto.

Terminske transakscije za zlato pale su za 2.4 posto na 895.90 dolara za uncu, što je najniže u mjesec dana, jer je rast dionica umanjio privlačnost dragocjenih metala kao alternativnog ulaganja.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,88 posto, na 3.715 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 5,28 posto, na 3.886 bodova.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika