12.03.2009. / 14:37

Autor: Martina Čizmić

Chomsky: Srbija će biti zemlja robova

Svojim pismom Chomsky se pridružio apelu Pokreta za slobodu i Odbora građana za podršku radnicima i dioničarima "Šinvoza"

Noam ChomskyNoam ChomskyAmerički politički aktivist Noam Chomsky poslao je pisma srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i od njih zatražio da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite prava radnika i dioničara zrenjaninskog "Šinvoza".

Kako donosi Glas javnosti, Chomsky poziva vodeće političare da zaštite prava radnika na rad i privatno vlasništvo, spriječe pljačku tvrtke i propast više od 600 obitelji zaposlenih.

Svojim pismom Chomsky se pridružio apelu Pokreta za slobodu i Odbora građana za podršku radnicima i dioničarima "Šinvoza". Podsjetio je da tužioci i Trgovački sud ignoriraju informacije o krađi u "Šinvozu", a Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije poriču činjenice i ne poduzimaju ništa da bi otklonili posljedice svog nezakonitog rada.

"Imajući u vidu da vaša vlada teži uspostavljanju demokracije u Srbiji, siguran sam da shvaćate da je zaštita temeljnih prava radnika i malih dioničara presudna za uspjeh demokratskih reformi", navodi Chomsky u svom pismu i dodaje kako država koja poštuje samo interese bogatih ne može postati slobodna država, već samo zemlja robova.

Agencija za privatizaciju reagirala je na pismo Noama Chomskog. Istaknuli su da ni zaposleni u "Šinvozu" ni Skupština Zrenjanina nisu dostavili primjedbe tijekom trajanja kontrole poštivanja ugovornih obveza, već je prve prijave primila tek nakon isteka roka, odnosno dvije godine nakon izvještaja revizorske kuće.

"Ministarstvo je izvršilo nadzor i konstatiralo da nije bilo nikakvih propusta u radu Agencije. Tek nakon što su radnici prijavili da se 2,5 milijuna dinara vrijedne lokomotive ne koriste, Agencija je o tome obavijestila MUP i zamolila ga da provede kontrolu tvrtke i uputila zahtjev inspekciji rada da poduzme odgovarajuće mjere", navode u odgovoru iz Agencije za privatizaciju.

Vezane vijesti

Tuđe strahote

Tuđe strahote

Profesor lingvistike Noam Chomsky piše za The New York Times Syndicate o prešućenim zločinima američke politike, strahotama koje se službeno ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika