12.03.2009. / 17:56

Autor: Andrea Belin

Vječna dvojba: Ići u solarij ili ne

Činjenica da uskoro dolazi vrijeme skidanja čarapa i proljetno doba u kojemu ne možemo bijelu kožu skrivati iza hlača, svake nas godine iznova dovodi u nedoumicu: furati se na aristokratsku bjelinu ili izgledati preplanulo zdravo

Stojeći solariji su trendStojeći solariji su trendUnatoč nastojanjima da se blijedunjavi ten vrati u modu, većina žena, a u posljednje vrijeme i veliki broj muškaraca, odlaze u solarije. Iako neki liječnici upozoravaju koji su štetni učinci umjetnog sunca, mnogi se jednostavno na to ogluše. Mnoge žene s tamnijom puti djeluju si mršavije, dok druge na taj način pokušavaju sakriti loš ten. Kako koristiti solarij, a da vaša koža ostane zdrava?

Znanstvenici tvrde da većina osoba koje koriste solarije imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka kože. Postoji pogrešna pretpostavka kako je sunčanje u solariju zdrav način da dođete do tamnijeg tena, međutim intenzitet nekih UV zraka u solariju može biti ponekad i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a vjerujemo da i sami znate koliko je podnevno sunce štetno. Nikako ga nemojte koristiti ako vam koža lako izgara na suncu i ako je prepuna madeža.

Ako ste jako svijetle puti i imate užasno osjetljivu kožu, pokušavajte ga izbjegavati. Također ne odlazite u solarij ako uzimate ljekove koji povećavaju osjetljivost na UV zrake. Osim toga, istraživanja pokazuju da su ljudi taj novi trend itekako prihvatili. Preplanula koža je ujednačene boje i mekana, a podočnjaci ne dolaze do izražaja na tamnom licu. Zubi se doimaju bjelijima, oči se ističu i sjaje, a sitne nepravilnosti, mrljice, ožiljci i dlačice postaju gotovo nevidljivi.

Ne čudi stoga sve veća popularnost solarija, a kako nam životni ritam i izmjena godišnjih doba ne dopuštaju redovito izležavanje na suncu, solariji su se nametnuli kao sastavni dio života velikog broja modernih ljudi. No svakako prije sunčanja odredite svoj tip kože i utvrdite pravo vrijeme ostanka u solariju. Duljina tretmana, osim o vašoj koži, ovisi i o modelu solarija i istrošenosti lampi.

Postoje i neka opća pravila korištenja solarija:

Prije sunčanja skinite svu šminku
Prije odlaska u solarij napravite piling kako bi odstranili sve mrtve stanice s tijela
Uz pomoć stručne osobe koja je tamo zaposlena pokušajte odrediti kolika minutaža vam se preporuča pod UV zrakama
Prije same upotrebe, obrišite solarij
Koristite naočale namjenjene sunčanju
Osjetite li slabost tijekom sunčanja, istog trena ga prekinite
Nakon sunčanja koristite hidratantne kreme i toga dana ne izlažite se previše sunčevim zrakama
Sunčajte se opet tek nakon 48 sati

Vezane vijesti

Radije losion za samotamnjenje nego izlaganje suncu

Radije losion za samotamnjenje nego izlaganje suncu

Ukupno 40 posto žena koje koriste losione i gelove za samotamnjenje, smanjilo je duljiinu boravka na plažama i odlaske u solarije, ustanovili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika