13.03.2009. / 08:24

Autor: Katarina Zorić

Nataša Kandić: Pravda za Ovčaru ne može biti zadovoljena dok se ne osude nalogodavci

Nataša Kandić nije zadovoljna visinom kazni koje su dobili osuđeni, ali niske kazne smatra "igrom slučaja" s obzirom na to da im se moralo suditi po zakonima iz Jugoslavije prema kojima je najviša moguća kazna 20 godina zatvora

Nataša Kandić nije zadovoljna visinom kazni koje su dobili osuđeniNataša Kandić nije zadovoljna visinom kazni koje su dobili osuđeniKomentirajući presudu Vijeća za ratne zločine u Beogradu koji je na ukupno 193 godine zatvora osudilo 13 optuženih za zločine na Ovčari, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić izjavila je u emisiji Otvoreno da je bilo vrlo važno što se neposrednim počiniteljima zločina sudilo u Beogradu.

"Iz suđenja je potpuno bilo jasno da tog zločina ne bi bilo da ga nisu dozvolili generali JNA, pa je pitanje da li je pravda mogla biti zadovoljena bez naredbodavaca", rekla je Nataša Kandić.

Izjavila je kako će obitelji žrtava sa Ovčare svoj mir pronaći tek kada se osude generali JNA koji su cijeli zločin znali.

Nataša Kandić nije zadovoljna visinom kazni koje su dobili osuđeni, ali niske kazne smatra "igrom slučaja" s obzirom na to da im se moralo suditi po zakonima iz Jugoslavije prema kojima je najviša moguća kazna 20 godina zatvora.

Žarko Korač iz Narodne skupštine Srbije rekao je kako presuda nije u srazmjerima zločina. "Iznenađujuće je da je oslobođen glavni Šešeljevac, ali dobro je da je presuda izrečena. Ljudski sam žalostan jer je zločin prestrašan", izjavio je u Korač u Otvorenom. On smatra kako je i ovaj događaj pokazatelj da se klima u Srbiji ipak mijenja.

Gosti emisije iz Hrvatske izrazili su nezadovoljstvo blagim presudama, a najviše su raspravljali o odvojenosti Ovčare kao zločina napravljenog nad Vukovarcima te su se zapitali kada će se i kome suditi za Vukovar.

"Ovčara se prikazuje kao izdvojeni događaj, svi Vukovarci odvedeni su u logore na području Srbije. Nitko ne sudi za prekomjerno granatiranje Vukovara u kojem je poginulo je 1600 ljudi", rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.


Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika