13.03.2009. / 13:08

Autor: Katarina Zorić

Erste banka ostvarila impresivnu dobit, ali ipak diže kamatne stope

Radaković u 2009. očekuje za 20 posto manji povrat na kapital u odnosu na prošlu godinu, no ističe da su se u banci riješili negativnog balasta te je omjer troškova i prihoda u prošloj godini iznosio 41,1 posto, u odnosu na 45 posto u 2007

Predsjednik Uprave Erste banke Petar RadakovićPredsjednik Uprave Erste banke Petar RadakovićIako poslovni podaci Erste banke za prošlu godinu pokazuju impresivan rast od 31,2 posto, Petar Radaković, predsjednik Uprave Erste banke, najavljuje da će u ovoj godini morati podići kamatne stope na sve plasmane, uključujući i stare.

"Takav potez je neminovan jer banke nisu te koje određuju kamate već to čini tržište", rekao je Radaković Business.hr-u. Pojasnio je kako će distribucija povećanja kamatnih stopa biti ravnomjerna-vlasnici ne očekuju povrat kao do sada, a ostatak će se rasporedit na stare i na nove plasmane jer bi u protivnom kamate na nove kredite bile previsoke.

Ova treća po veličini domaća banka ostvarila je dobit prije oporezivanja od 985 milijuna kuna, što predstavlja rast od 30.6 posto u odnosu na 2007. Neto dobit istodobno je iznosila 788 milijuna kuna, odnosno 31,6 posto više. Riječ je o znatno većem rastu dobiti u postotcima od dviju najvećih banaka na domaćem tržištu.

Aktiva Erste banke povećana je za 12,9 posto na 45,57 milijardi kuna, dok su krediti i potraživanja od klijenata porasli su za 16,8 posto na 29,97 milijardi kuna. Istodobno, obveze prema klijentima porasle su za 10 posto na 28,52 milijarde kune.

Radaković u 2009. očekuje za 20 posto manji povrat na kapital u odnosu na prošlu godinu, no ističe da su se u banci riješili negativnog balasta te je omjer troškova i prihoda u prošloj godini iznosio 41,1 posto, u odnosu na 45 posto u 2007. Bez obzira na pravovremene pripreme na krizno razdoblje, kaže Radaković, Banka neće proći neokrznuta jer gubitak svakog radnog mjesta znaći nemogućnost plaćanja kredita.

Potvrdio je i da će Erste banka idućeg tjedna javnosti predstaviti model oživljavanja tržišta nekretnina koji će uključivati fiksnu kamatnu stopu prve dvije godine i subvencioniranje kamatnih stopa od strane banke.

U Erste banci navode da ih još nitko nije kontaktirao oko državnog subvencioniranja kamata na stambene kredite za prvu nekretninu koje je krajem veljače najavio premijer Ivo Sanader.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika