17.03.2009. / 07:17

Autor: Katarina Zorić

Kriza steže: Država u minusu 10,4 milijarde kuna

Navode kako država ne želi dirati u mirovine, niti zadirati u proračun zdravstva, ali rashodi za povećanje plaća od 6 posto po kolektivnom ugovoru bit će upitni već samim time što se proračun puni slabije od plana

Država ne želi dirati u mirovine, niti zadirati u proračun zdravstvaDržava ne želi dirati u mirovine, niti zadirati u proračun zdravstvaDržava će ove godine biti u minusu za 10,4 milijarde kuna ako se ništa ne promijeni na rashodovnoj strani proračuna. Prema procjenama Ministarstva financija, oštar rebalans proračuna točka je koja će presuditi u daljnjem raspletu krize.

"Mi smo i dalje protiv toga da se poziva upomoć MMF, ali ako ne uspijemo sami smanjiti rashode, to se neće moći izbjeći, a Fond će rezati sve stavke", izjavio je za Večernji list izvor iz Ministarstva financija.

Navode kako država ne želi dirati u mirovine, niti zadirati u proračun zdravstva, ali rashodi za povećanje plaća od 6 posto po kolektivnom ugovoru bit će upitni već samim time što se proračun puni slabije od plana.

Kako kažu u Ministarstvu financija, u vrijeme isplate plaća država svakog mjeseca posuđuje od banaka nekoliko milijardi kuna, ali sada se ne može dobiti ni kratkoročni kredit na 10 dana.

Deficit je prvobitno planiran na 2,4 milijarde kuna. Ministarstva su dosad pronašla oko 2,1 milijardu ušteda. Još 1,8 milijardi kuna ušteda traži se naknadno po ministarstvima. Međutim, uza sve to, nedostaje još oko 4 milijarde kuna.

Analize pokazuju da će se sve ipak kretati u smjeru zamrzavanju plaća u javnom sektoru, tj. prema tome da Vlada izađe iz kolektivnog ugovora koji u ovoj godini osigurava 6-postotni rast plaća. Na plaćama se može uštedjeti od 1,3 do 1,7 milijardi kuna, ovisno o tome kad bi se krenulo u uštede. Sindikati se pak ne slažu s time i prijete.

U Ministarstvu financija procjenjuju da bi i nakon još nekih drugih ušteda nepokriveno moglo ostati oko milijardu kuna te da bi za toliko povećan deficit i dalje bio ispod 1,5 posto BDP-a, piše Večernji list. Takvo kresanje rashoda bila bi ohrabrujuća poruka stranim investitorima jer se država sprema u svibnju plasirati obveznice na vanjskom tržištu.

U Ministarstvu financija navode da povećanje prihoda većim i novim trošarinama ne dolazi u obzir.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika