17.03.2009. / 14:02

Autor: Andrea Belin

Kako preživjeti otkaz i naći novi super posao

Danas je gotovo svakodevna vijest u medijima činjenica da je novi broj radnika u nekoj tvrtki ostao bez radnog mjesta. Stoga nije nemoguće da bilo tko od nas sutra doživi istu sudbinu. No, ako se to i dogodi, ne očajavajte. Možda je to baš prvi korak do života kakvom ste se uvijek nadali

Ne padajte u depresiju, posao ipak nije najbitnija stvar na svijetuNe padajte u depresiju, posao ipak nije najbitnija stvar na svijetuFinancijska kriza koja je zahvatila gotovo cijeli svijet za sobom nosi mnoge posljedice, a najteže je onima koji ostanu bez posla. Sama pomisao da iz mjeseca u mjesec trebate izmisliti novac kojim ćete platiti kredit za stan, auto, dovodi do ludila. Saznajte kako preživjeti takve situacije, a da ostanete pri sebi i ne pomahnitate za antidepresivima. Stručnjaci tvrde da se hrvatski građani lakše nose s takvim problemom od naših susjeda na zapadu. Naime, ovo nije prvi put da živimo u kriznim vremenima.

Nešto starije generacije proživjele su krizu u osamdesetima, dok one mlađe jako dobro znaju kako se živjelo poslije rata. Nema ništa gore kada vam poslodavac priopći da ste dobili otkaz. U tom trenutku ne vidite izlaz iz ove grozne situacije, ipak možda je to idealna prilika da reorganizirate svoj život. Što i kako dalje, vjerojatno je prvo pitanje koje vam prođe kroz glavu, međutim tada se najbolje malo odmoriti i pobjeći od problema. Nemojte se zatvoriti u sobu i tjedan dana ležati u krevetu. Razgovarajte s prijateljima i obitelji.

Ne dopustite sami sebi da vam samo negativne misli prolaze kroz glavu. Sjetite se bliskih osoba koje niste vidjeli već godinama, možda vam baš oni mogu pomoći u takvoj situaciji. Dakle nakon što ste zaključili da ste se dovoljno odmarali i da ste spremni za nove pobjede, primite se mobitela, telefona i traženju novog posla. Istovremeno budite ponosni na sebe jer ste preživjeli jednu od težih situacija u životu.

Iako možda ono što se nudi i nije u skladu s vašim obrazovanjem, tada je najbolje prihvatiti bilo kakav posao. Trenutačno si ne možete dopustiti da razmišljate koliko se vidite u poslu koji radite, već koliko mjesečno zarađujete. Nemojte gubiti nadu, nakon nekog vremena sigurno ćete naći nešto bolje, u skladu s vašim afinitetima. Morate shvatiti da prilikom traženja posla ne poznajete granice.

Bilo to u drugom gradu, državi, nije bitno. Vi reorganizirate svoj život i možda je ovo idealna prilika za novi početak. "Iza kiše dolazi sunce" zato ne očajavajte. Gubitak posla može biti idealna prilika da promjenite neke životne navike. Dok razmišljate o kolegama s kojima ste radili prije, najbolje bi bilo da se sjetite onih lošijih situacija koje su vam se u toj firmi događale. To će vas tjerati naprijed da nađete nešto bolje i perspektivnije.

5 načina kako tražiti novi posao

1. Napišite životopis
Pretpostavljamo da životopis baš i nemate u arhivi jer se ovakvom razvoju događanja i niste nadali. Poželjno je da je vaš životopis bude malo drugačiji nego ostalih pojedinaca, zato se nemojte sramiti napisati sve svoje kvalitete jer smo sigurno da ih imate jako mnogo. Jedino je važno da sve informacije budu istinite.
2. Odabir poslodavca
Razmislite što bi trenutačno htjeli raditi. U ovakvoj situaciji najbolje je prihvatiti bilo kakav posao, međutim sigurno postoje neka radna mjesta za koja imate više znanja i vještina i takav posao bi vam bolje ležao.
3. Pisanje molbe
Kada ste odlučili kojemu ćete se poslodavcu javiti, bacite se na pisanje molbe. Molba je vrlo često presudna u odabiru kandidata. Molba treba biti napisana u obliku poslovnig pisma i sastoji se od nekoliko osnovnih dijelova. Uglavnom je potrebno navesti osnovne podatke, podatke tvrtke kojoj šaljete molbu, razloge zainteresiranosti za navedenu firmu i zaključak.
4. Priprema za razgovor za posao
Koliko god ustrajali u svom naumu, neka vas ne iznenadi ako vam se neki od poslodavaca više ne javi. No, zasigurno postoje oni koji će vas htjeti upoznati, da im uživo potvrdite ono što ste napisali u životopisu. Dobro je saznati kakva će se vrsta intervjua provoditi. Također je dobro prikupiti informacije o tvrtki.
5. Razgovor za posao
Razgovor za posao je prezentiranje uživo svih kvaliteta i vještina koje ste naveli u životopisu. Najčešća pitanja koja se pojavljuju u intervjuima su vaši osobni podaci, iznošenje razloga koji su vas zainteresirali za slanje životopisa baš u ovo poduzeće, očekivani prihodi.Stoga je jako važno unaprijed se pripremiti za takav razgovor.

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika