17.03.2009. / 16:15

Autor: Katarina Zorić

Promašen projekt: Nitko u EU ne želi hvaljeni Crotram

Budući da Crotram dosad nije prodan niti jednoj članici EU, vrlo je izgledno da će na tenderu koji je zaključen u ponedjeljak pobijediti Siemens, Škoda ili Bombardier, čiji su proizvodi prema dosadašnjoj dokumentaciji bili znatno slabiji u odnosu na hrvatski konzorcij

Crotram dosad nije prodan niti jednoj članici EUCrotram dosad nije prodan niti jednoj članici EUHrvatske tvrtke Končar i Gredelj izgubile su gotovo svaku priliku da Sofiji prodaju 26 tramvaja vrijednih približno 65 milijuna eura nakon što su Bugari postavili protekcionistički uvjet prema kojem će odabrati onaj tramvaj koji se već nalazi u nekoj od zemalja Europske unije, piše Poslovni dnevnik.

Budući da Crotram dosad nije prodan niti jednoj članici EU, vrlo je izgledno da će na tenderu koji je zaključen u ponedjeljak pobijediti Siemens, Škoda ili Bombardier, čiji su proizvodi prema dosadašnjoj dokumentaciji bili znatno slabiji u odnosu na hrvatski konzorcij.

"Naručitelj postavlja uvjete no očito je da EU štiti domaću industriju. To je uobičajena praksa. S time se ne susrećemo prvi put", izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Gredelja Antun Fabek. Najavio je da će rezultat biti poznat za dva tjedna.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sofiji, Dražen Vukov Colić, nedavno je isticao kako su šanse da Bugari kupe hrvatski tramvaj 99 posto. "Zatečen sam ovom informacijom. Službeni zapisnik bio je pun pohvala. Probna vožnja prošla je izvanredno, Crotram je dobio najbolje moguće ocjene, te je bio u velikoj prednosti", komentirao je Vukov Colić. Sadašnja hrvatska ambasadorica u Sofiji Danijela barišić kaže kako nije upoznata s protekcionističkom mjerom, niti detaljima tendera.

Croatram odustao je ovih dana od prijave na natječaj u Mađarskoj jer im ne odgovara tamošnji široki kolosjek, a za koji domaće kompanije nemaju pogodan proizvod. Gredelju i Končaru kao nada ostaje još Helsinki.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika