18.03.2009. / 10:12

Autor: Hina

To je ljubav: Bush Kanađanima dijelio mudrost, oni njemu vratili cipelama

"Ne zločinima SAD-a protiv čovječnosti", "Optužite Busha za ratne zločine" i "Kanada nije Bushova zemlja", bili su neki od transparenata na prosvjedu

Foto: ReutersFoto: ReutersBivši američki predsjednik George W. Bush u utorak se pridružio svojim brojnim kolegama, nekadašnjim državnicima koji krstare svijetom držeći predavanja, održavši svoj prvi govor nakon odlaska s dužnosti na skupu u organizaciji gospodarske komore kanadskog grada Calgaryja.

Na dolasku na skup u Telus Convention Centru u Calgaryju Busha je dočekala poznata kulisa, 200 do 300 prosvjednika s transparentima, koji su tražili da se bivšem predsjedniku onemogući predavanje.

"Ne zločinima SAD-a protiv čovječnosti", "Optužite Busha za ratne zločine" i "Kanada nije Bushova zemlja", bili su neki od transparenata na prosvjedu.

Prosvjed je kontroliralo 60 policajaca, a najmanje četiri prosvjednika su uhićena. Vikali su i bacali cipele na oko 1500 pripadnika kanadske poslovne elite dok su dolazili na predavanje bivšega američkog predsjednika, izvijestila je kanadska televizija CTV.

Foto: ReutersFoto: ReutersNa skup se ulazilo s plaćenim ulaznicama od 400 kanadskih dolara (1800 kuna), a novinari nisu pozvani.

Kanadski i američki mediji izvijestili su da Bush u govoru nije kritizirao administraciju Baracka Obame, već da je svome nasljedniku poželio uspjeh.

- Neću trošiti vrijeme kritizirajući ga. Ima obilje kritičara u političkoj areni. Mislim da je vrijeme da bivši predsjednik ode s pozornice i dopusti sadašnjem predsjedniku da rješava svjetske probleme - rekao je Bush.
- On zaslužuje moju šutnju. Ako želi pomoć, može me nazvati - dodao je.

Njegovi su komentari u suprotnosti s izjavama bivšeg potpredsjendika Dicka Cheneyja, koji je u nedjelju u intervjuu za CNN oštro optužio Obamu da izlaže SAD opasnosti novih terorističkih napada jer odbacuje metode bivše administracije u borbi protiv terorizma.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika