20.03.2009. / 09:56

Autor: Martina Čizmić

Dubina krize: Amerikanci zbog troškova ukinuli smrtnu kaznu

Podaci savezne vlade pokazuju, da svaki slučaj, u kojem tužiteljstvo traži smrtnu kaznu, stoji 620 tisuća dolara, ili osam puta više od drugih slučajeva, jer moraju pozvati više analitičara i istražitelja

Za Amerikance je smrtna kazna postala jednostavno preskupaZa Amerikance je smrtna kazna postala jednostavno preskupaAmerička savezna država New Meksiko je odlučila ukinuti smrtnu kaznu i kao najoštriji oblik kažnjavanja uvela doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Iako je službeni razlog za ukidanje smrtne kazne mogućnost pogreške, istina je da su troškovi za provođenje takve kazne astronomski. U barem osam saveznih država razvila se rasprava da li bi u kriznim vremenima trebalo odgoditi izvođenje smrtne kazne, čiji troškovi iznose otprilike tri milijuna dolara po osuđeniku.

Jedna od takvih država je Lousiana, u kojoj državno tužiteljstvo ističe kako ukoliko ne zahtjevaju smrtnu kaznu, smanjuju troškove postupka za 10 do 15 puta.

Podaci savezne vlade pokazuju, da svaki slučaj, u kojem tužiteljstvo traži smrtnu kaznu, stoji 620 tisuća dolara, ili osam puta više od drugih slučajeva, jer moraju pozvati više analitičara i istražitelja.

Zagovornici smrtne kazne, s druge strane ističu kako je dugoročno gledano, takav način kažnjavanja ipak jeftiniji. Naime, jedan zatvorenik SAD godišnje stoji u prosjeku 34 tisuće dolara. Ukoliko zatvorenik provede u zatvoru četrdesetak godina, ti troškovi se penju na više od milijun dolara.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika