20.03.2009. / 13:00

Autor: Nacionalova redakcija

Beogradski prosvjednici Sanaderu: 'Vratite nas u Srpsku Krajinu'

Sanader se u beogradu najprije sastao sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Nakon polusatnog razgovora premijerima su se pridružila izaslanstva dviju zemalja

Srpski nacionalisti dočekali su hrvatskog premijera u Beogradu; Foto: ReutersSrpski nacionalisti dočekali su hrvatskog premijera u Beogradu; Foto: ReutersPremijer Ivo Sanader stigao je u Beograd, a ispred zgrade srpske vlade dočekalo ga je nekoliko desetaka prosvjednika. Kako javljaju srpski mediji, prosvjednici su nosili transparente "Vratite nas u Republiku Srpsku Krajinu", "Priznajte Republiku Srpsku Krajinu" i "Stop haškoj tiraniji". Neki od njih imali su i bedževe s likom Vojislava Šešelja.

Sanader se najprije sastao sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Nakon polusatnog razgovora premijerima su se pridružila izaslanstva dviju zemalja.

Predviđeno je potpisivanje protokola o suradnji u procesu europskih integracija te Memorandum o suradnji na području književnosti i lingvistike. Tijekom popodneva Sanader će se sastati s predstavnicima hrvatske manjine, a potom će uslijediti susret s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović. Posjet Beogradu završit će sastankom s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem.

U posjetu Beogradu je i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec. On s predstavnicima JANAF-a, Ine, HEP-a i Plinacra razgovara s Petrom Škundrićem, ministrom rudarstva i energetike te predstavnicima srbijanskih tvrtakaNIS-a, Srbijagasa, Elektroprivrede i Naftnih transporta. (K.Z.)

Povratak radikala: Kako su se iz SRS-a nanovo zaželjeli Karlobaga

Fotografija iz 'sretnijih' dana: Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj; Foto: Nacionalova arhivaFotografija iz 'sretnijih' dana: Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj; Foto: Nacionalova arhivaSanaderov službeni posjet Beogradu dolazi samo tri dana nakon 'prigodnog' sastanka čelnika Srpske radikalne stranke u beogradskom 'Sava centru'. Tamo je održan veliki partijski miting, kojim je dominirala 'nanovo probuđena' ultraradikalna retorika o velikoj Srbiji koja zemljopisno ima završiti tamo negdje kod Karlobaga.

Naime, Šešeljevi pajdaši podgrijavali su u utorak stranačke pristaše ovim 'ekspanzionističkim' populizmom prvi puta nakon dosta vremena. Tomislav Nikolić, koji je sa pozicije Šešeljevog zamjenika (dok je ovaj u Haagu) prošle godine odlučio otići, u svojim je javnim istupima bio oprezan prilikom baratanja sa tezama o 'srpskom Kninu' i izgovaranju sličnih parola, a posebice prije nego što je osnovao vlastitu stranku.

Šešelj, koji i dalje očigledno drži zadnju riječ što se partijskog ideološkog profila tiče, najviše mu je zamjeravao što SRS gubi vlastitu poziciju predstavnika desne političke margine, odnosno da Vojislav Koštunica postaje radikalniji od radikala. To se moglo čuti i na posljednjem okupljanju Šešeljevih podređenika, pa je Dragan Todorović, potpredsjednik SRS-a još prigodnije najavio povratak programa za nadolazeće razdoblje: "To je Šešeljev životni cilj i opredjeljenje. San o velikoj Srbiji podrazumijeva da ćemo, kada se steknu uvjeti, inzistirati da se ostvari povijesno pravo Srba, garantirano i Londonskim sporazumom iz 1915, preko kojih ćemo zaokružiti teritorije gdje žive Srbi", kazao je Todorović. Što se pak Nikolića tiče, on se danas oglasio po pitanju Sanaderovog posjeta Srbiji, osudivši srpski državni vrh što je pozvao Hrvatsku delegaciju. "Prestanite se ponižavati", poručio je Nikolić srpskoj državnoj vrhuški. (H.Š.)

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika