Objavljeno u Nacionalu br. 697, 2009-03-24

Autor: Dean Sinovčić

POGREB NATASHE RICHARDSON

Filmska elita na ispraćaju glumice

NEDAVNO PREMINULA GLUMICA Natash Richardson, čija je tragična smrt na skijanju potresla javnost, u nedjelju poslijepodne pokopana je na malom groblju stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, gdje je živjela sa suprugom i sinovima, a osim članova obitelji od nje su se oprostile brojne hollywoodske zvijezde

Tijelo Natashe Richardson prevezeno je u petak, 20. ožujka, iz pogrebnog doma u newyorškoj četvrti Greenwich Village prema prostorijama irsko-američkog društva, gdje je održano bdijenjeTijelo Natashe Richardson prevezeno je u petak, 20. ožujka, iz pogrebnog doma u newyorškoj četvrti Greenwich Village prema prostorijama irsko-američkog društva, gdje je održano bdijenjeU nedjelju poslijepodne, preminula glumica Natasha Richardson pokopana je na malom groblju St. Peter u Lithgowu pokraj Millbrooka, gradića 130 kilometara sjeverno od New Yorka u kojem je živjela sa suprugom, glumcem Liamom Neesonom. Na istom groblju prije šest godina pokopana je i njezina baka, poznata britanska glumica Rachel Kempson. Na posljednji oproštaj u crkvi došli su članovi obitelji, osim Neesona bili su tu njezina majka Vanessa Redgrave, odjevena u bijelo, sinovi Michael i Daniel, sestra Joely Richardson i drugi. Uz obitelj, došli su njezini kolege glumci s kojima je često i glumila, među njima Ralph Fiennes, s kojim je glumila u filmovima "Dogodilo se na Manhattanu" i "Bijela grofica", Alan Rickman, s kojim je glumila u filmu "Blow Dry", Laura Linney, Holly Hunter, Meryl Streep, Sarah Jessica Parker, Matthew Broderick i Uma Thurman. Nešto više od 50 osoba prisustvovalo je pogrebu.

Lijes je prvo odnesen u Crkvu St. Peter u Millbrooku u kojoj su se Liam Neeson i Natasha Richardson vjenčali 1994. godine. Vanessa Redgrave došla je u pratnji glumca Franca Nera s kojim je prije tri godine obnovila vezu koja je trajala krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća i iz koje imaju 39-godišnjeg sina Carla. Iste godine kada su obnovili vezu oni su se i vjenčali. Pogrebu je prisustvovao i Timothy Dalton, glumac koji je 11 godina mlađi od Vanesse Redgrave i s kojim je ona bila u vezi, uz nekoliko prekida, od 1971. do 1984. Nakon što je u 13.30 sati lijes dovezen pred crkvu u srebrnom pogrebnom automobilu te uz jaku policijsku pratnju, Liam Neeson, odjeven u tamno odijelo i s tamnim sunčanim naočalama, i Franco Nero su, uz pomoć prijatelja, unijeli lijes u Crkvu St. Peter. Zatim je odvezena u Lithgow gdje su se, na travnjaku ispod velike zelene tende, okupljena obitelj i prijatelji posljednji put oprostili od Natashe Richardson. Iako je policija ograničila pristup oko 25 novinara i fotografa koji su se nalazili na pedesetak metara od crkve, obitelj je pristala fotografirati se, a zatim su nastavili s pogrebom. Stanovnici Millbrooka nisu bili iznenađeni pojavom medija jer je njihov gradić zbog svoje ljepote odavno postao mjesto gdje žive brojne poznate osobe. Lijes su članovi obitelji nakon polaganja u grobnicu posuli bijelim i žutim ljiljanima. Liam Neeson, Vanessa Redgrave i njezina sestra Lynn, ujedno su posjetili i obližnji grob Rachel Kempson koja je umrla prije šest godina prilikom posjeta Natashi Richardson i Liamu Neesonu.

Na fotografijama s pogreba primjećuje se hrabro držanje Liama Neesona, što je u razgovoru za magazin Extra! prokomentirao Rade Šerbedžija, veliki prijatelj Vanesse Redgrave i Natashe Richardson, čija je supruga Lenka Udovički bila na pogrebu i na bdijenju koje je održano dva dana prije, u petak. Šerbedžiji je supruga rekla kako se Neeson držao hrabro i smireno zbog svoja dva sina. Bdijenje je održano u prostorijama Irsko-američkog društva, s obzirom na to da je Liam Neeson Irac, te je on više od šest sati primao izraze sućuti okupljenih prijatelja. Među njima su bile najznačajnije osobe filmskog i kazališnog svijeta u New Yorku poput redatelja Mikea Nicholsa, te glumaca Matthewa Modinea, Ralpha Fiennesa, Ume Thurman, Lauren Bacall, Ethana Hawkea i Sare Jessice Parker, ali i osobe poput modnog kreatora Kennetha Colea i Mathilde Krim, članice amFAR-a, jedne od najpoznatijih organizacija za borbu protiv AIDS-a. Natasha Richardson bila je jedan od čelnih ljudi te organizacije s obzirom na to da joj je otac, filmski redatelj Tony Richardson, 1991. preminuo od AIDS-a. Upravo zbog njezine neumorne borbe protiv AIDS-a, pripadnici radikalne baptističke crkve Westboro iz Kansasa, koji zapravo nemaju veze s baptizmom, najavili su da će doći na pogreb i demonstrirati jer su protivnici svega što ima veze s homoseksualnošću. Na sreću, ni jedan od najavljenih demonstratora nije se pojavio na pogrebu, ali, za svaki slučaj, cesta koja je vodila prema crkvi bila je nakratko zatvorena, upravo zato da bi se spriječio eventualni dolazak demonstratora. Dvadeset policajaca nadgledalo je pogreb i nije došlo ni do kakvog incidenta.Svog supruga, irskoga glumca Liama Neesona, Natasha Richardson upoznala je dok su glumili u broadwayskoj predstavi 'Anna Christie'; vjenčali su se 1994.Svog supruga, irskoga glumca Liama Neesona, Natasha Richardson upoznala je dok su glumili u broadwayskoj predstavi 'Anna Christie'; vjenčali su se 1994.


Među onima koji su došli na komemoraciju bio je i britanski glumac Jonathan Cake, koji je u subotu uvečer večerao s Natashom Richardson. Sutradan, u nedjelju, ona je otišla na skijanje u Kanadu i već u ponedjeljak dogodila se nesreća. Iste večeri kada je održano bdijenje u 52 kazališne dvorane na londonskom West Endu na dvije su se minute prigušila sva svjetla a isto se dogodilo na Broadwayu u New Yorku, čime su dva svjetska kazališna centra odala počast preminuloj glumici.

Iako Britanka, Natasha Richardson pokopana je pokraj svog doma u Americi jer se 1994. odselila iz Londona te je često znala reći kako je nezadovoljna načinom na koji je, posebice mediji, tretiraju u domovini. "U New Yorku me vole i cijene tako da odvajaju moju karijeru od majčine. U Engleskoj je drukčije, koliko god dobro i puno radila, oni će uvijek spominjati moju majku Vanessu Redgrave ili Liama Neesona. Zato se u Engleskoj uvijek osjećam manje vrijednom", izjavila je svojedobno Natasha Richardson koja je uzela i američko državljanstvo. Često je govorila kako je znala da će biti glumica, što ne začuđuje s obzirom na to da su joj i majka, glumica Vanessa Redgrave, i otac, redatelj Tony Richardson, osvojili Oscara za svoj rad, a i ostali članovi obitelji, djed sir Michael Redgrave, baka Rachel Kempson, sestra Joely Richardson i majčina sestra Lynn Redgrave također su poznati glumci.

Nakon što je u osamdesetima proglašavana najvećom nadom engleskog kazališta, u devedesetima je predstavom "Anna Christie" debitirala na Broadwayu te je 1993. bila nominirana za nagradu Tony. Iako je tada nije osvojila, zbližila se s irskim glumcem, 11 godina starijim Liamom Neesonom koji joj je bio partner u predstavi, a koji je te godine bio na vrhuncu karijere zbog uloge u filmu "Schindlerova lista". Sljedeće godine njih dvoje zajedno su glumili u filmu "Nell" te svoju vezu pretvorili u brak. U to je vrijeme njihovo vjenčanje izazvalo veliki medijski interes jer je Neeson bio na glasu kao veliki zavodnik koji ne razmišlja o braku. I doista, nekoliko godina poslije, Neeson je u jednom intervjuu priznao kako je mislio da se nikada neće oženiti, ali kada je upoznao Natashu Richardson, brzo se predomislio.

Na glumačkom vrhuncu, 1998., kada je osvojila najznačajniju kazališnu nagradu Tony za ulogu u "Cabaretu", britanski mediji objavili su da joj se brak raspada jer je Liam Neeson vara. Zbog tih je tekstova tužila tridesetak listova i dobila sudske sporove pa im je, primjerice, The Daily Telegraph isplatio 130 tisuća funti odštete, a po 50 tisuća isplatili su The Mirror i Daily Record. Sav novac uplaćen je u dobrotvorne svrhe, što također objašnjava razloge njezina odlaska iz Londona. Iako se tada činilo da je pitanje vremena kada će Natasha Richardson postati velika filmska zvijezda, do toga nije došla jer to upravo ona nije željela. "Ja sam takva kakva sam, radije prihvaćam briljantnu ulogu u malom filmu nego neku ulogu djevojke-dekoracije poznatoga glumca u skupom filmu koji će vidjeti 400 milijuna gledatelja diljem svijeta. U Hollywoodu su s vremenom shvatili da me ne mogu pretvoriti u Juliju Roberts pa mi i nisu nudili uloge u filmovima s kojima bi zaradila puno novca. Uostalom, kada pogledam sve te filmove u kojima su glumile najveće ženske zvijezde Hollywooda, zaključim kako je malo njih u kojima bih željela glumiti. Možda u jednom ili dva filma", rekla je Natasha Richardson.TIJEKOM POGREBA U LITHGOWU
obitelj je dopustila okupljenim
novinskim fotografima da ih fotografirajuTIJEKOM POGREBA U LITHGOWU obitelj je dopustila okupljenim novinskim fotografima da ih fotografiraju

Posljednjih godina, prema pisanju britanskih medija, Natasha Richardson željela se vratiti u svoju domovinu. Iako je i dalje nastupala na Broadwayu i bila hvaljena 2005. zbog uloge u predstavi "Tramvaj zvan čežnja", prvo je 2003. glumila u londonskom kazalištu u Ibsenovoj drami "Gospođa s mora" a zatim je snimila dva filma u kojima je glumila sa svojom majkom, "Bijela grofica" i "Evening". S duge strane, karijera njezina supruga je ponovo oživjela nakon lanjskog hita "Taken" i brojnih ponuda, uključujući i onu Stevena Spielberga za biografski film o Abrahamu Lincolnu u kojem bi Neeson imao glavnu ulogu, zbog čega je ostanak u New Yorku bila realnija opcija. Bez obzira na činjenicu da joj je suprug bio uspješniji filmski glumac od nje, kao i njezina majka, Natasha Richardson ostaje zvijezda koja je svoj status stekla a da nije glumila u spektakularnim filmskih hitovima.

NENAMETLJIVA ZVIJEZDA

■ “Ja sam takva kakva sam, radije prihvaćam briljantnu ulogu u malom filmu nego neku ulogu djevojke-dekoracije poznatoga glumca u skupom filmu koji će vidjeti 400 milijuna gledatelja diljem svijeta. U
Hollywoodu su s vremenom shvatili da me ne mogu pretvoriti u Juliju Roberts pa mi i nisu nudili uloge u filmovima s kojima bih zaradila puno novca. Kada pogledam sve te filmove u kojima su glumile najveće
ženske zvijezde Hollywooda, zaključim kako je malo njih u kojima bih željela glumiti. Možda u jednom ili dva filma”, objasnila je svojedobno Natasha Richardson razloge nedovoljnog uspjeha u Hollywoodu.

Vezane vijesti

Natasha Richardson pokopana kraj svog doma u Millbroku

Natasha Richardson pokopana kraj svog doma u Millbroku

Britanska glumica Natasha Richardson, koja je umrla prošloga tjedna nakon skijaške nesreće u Kanadi, pokopana je u nedjelju kraj svog doma u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika