24.03.2009. / 07:45

Autor: Hina

Kanadski Hrvati lobiraju za ukidanje vize

"Inicijativa je bila jako uspješna. Kanađani od Vancouvera do Atlantika, kao i Kanađani koji žive u Hrvatskoj i po svijetu, pokazali su svoju potporu. Potičemo ministra da ukine sve uvjete za vize hrvatskim državljanima koji žele posjetiti Kanadu", izjavio je George Kovacic

Jason KenneyJason KenneyPredstavnici Hrvatske zajednice u Kanadi u nedjelju su se u Vancouveru sastali s kanadskim ministrom za useljeništvo Jasonom Kenneyem, kojom prigodom su mu predali peticiju s više od 5.500 potpisa potpore za ukidanje kanadskih viza za hrvatske građane.

Na sastanku s ministrom Kenneyem u regionalnom uredu kanadskog Ministarstva državljanstva, useljeništva i multikulturalizma, razgovaralo se o više tema vezanih za Hrvatsku dijasporu, uključujući i ukidanje viznog režima za državljane Republike Hrvatske, priopćio je organizator inicijative za prikupljanje potpisa George Kovacic iz Vancouvera.

Predstavnici Hrvatske zajednice ministru su predali popis s 5.500 imena i potpisa potpore zahtjevu za ukidanjem viza, prikupljenih od pokretanja inicijative početkom veljače.

"Inicijativa je bila jako uspješna. Kanađani od Vancouvera do Atlantika, kao i Kanađani koji žive u Hrvatskoj i po svijetu, pokazali su svoju potporu. Potičemo ministra da ukine sve uvjete za vize hrvatskim državljanima koji žele posjetiti Kanadu", izjavio je George Kovacic.

Ministar Kenney, koji već dulje vrijeme surađuje s hrvatskom zajednicom u Kanadi, na sastanku je imao "vrlo pozitivno" stajalište prema iznesenoj inicijativi, pa se kanadski Hrvati s razlogom nadaju da će u dogledno vrijeme doći do ukidanja viza, rekao je Kovacic u telefonskom razgovoru iz Vancouvera.

"Hrvatska je gospodarsko čvorište jugoistočne Europe i na brzom putu do Europske unije i NATO-a. Kanada i Hrvatska imaju jako dobre bilateralne odnose. Mi moramo nastaviti s ukidanjem svih prepreka koje otežavaju te odnose i razvoj razmjene, trgovine i ulaganja", izjavio je na sastanku ministar Kenney.

Kenney je jedan od pet ministara kanadske konzervativne vlade koji su u proteklih nešto više od dvije godine posjetili Hrvatsku.

George Kovacic ističe kako će to tisućama kanadskih Hrvata olakšati posjete obitelji i prijateljima u Hrvatskoj, kao i hrvatskom građanima posjete Kanadi.

Jason Kenney je 2008. imao važnu ulogu u povlačenju upitnika za dobijanje viza, koji je uzrokovao poteškoće za dio Hrvata koji su željeli posjetiti obitelj i prijatelje u Kanadi.

U siječnju 2009. ministar Kenney je bio zadužen za ukidanje viznog režima za hrvatsko vojno osoblje koje vrši službene posjete Kanadi.

Vezane vijesti

Ilegalne putovnice razlog za vizu za SAD?

Ilegalne putovnice razlog za vizu za SAD?

Akcija hrvatske policije koja se spremala godinama, a kojom je razbijena grupa koja je izdavala i prodavala hrvatske putovnice balkanskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika