24.03.2009. / 12:48

Autor: Nacionalova redakcija

Obama zemljama G20: 'Vrijeme je za smjelu i zajedničku borbu protiv globalne krize'

Američki predsjednik prisjetio se u svom tekstu i trenutačnih odnosa između SAD-a i Europe, ističući kako ne postoje tolike razlike u trenutačnim mišljenjima, pozvavši još jednom na strožuregulativu u financijskom sektoru

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je vođe zemalja G20 uoči travanjskog londonskog summita na poduzimanje smjelih i dalekosežnih koraka za suprostavljanje utjecaju financijske krize. Pišući u uvodniku International Herald Tribunea o razmjerima globalne krize, Obama je poručio kako najmoćnije države, ali i one koje to nisu, sada moraju zaboraviti na izolirane mjere borbe protiv recesije, već da je potrebno zajedništvo svih.

"Lideri G20 imaju obavezu da poduzmu smijele, dalekosežne i koordinirane mjere kojim će pokrenuti novu eru ekonomskog angažmana da bi se zauvijek spriječilo ponavljanje ovakve krize", poručio je Obama u svom tekstu. Uoči samog summita, kojeg analitičari smatraju iznimno važnim po pitanju definiranja nekih budućih antirecesijskih mjera, iz Washingtona pristižu apeli drugim državama da povećaju izdvajanja za poticaj privrede, dok je u Europi gotovo konsenzualno mišljenje o potrebi strožeg nadzora banaka. Američki predsjednik prisjetio se u svom tekstu i trenutačnih odnosa između SAD-a i Europe, ističući kako ne postoje tolike razlike u trenutačnim mišljenjima, pozvavši još jednom na strožu regulativu u financijskom sektoru.

"Samo koordinirana međunarodna akcija može spriječiti preuzimanje neodgovornih rizika koji su doveli do ove krize. Zato se zalažem za to da se iskoristi ova prilika da se unaprijede reforme naših regulativnih propisa", istaknuo je Obama. Važnost londonskog summita među prvima su naglašavali iz MMF-a, upozorivši najmoćnije države osobito na pitanje istočnoeuropskog tržišta. Naime, iz Međunarodnog monetarnog fonda izražena je duboka konsernacija činjenicom da će eventualna propast krhkih privreda tranzicijskih zemalja sa sobom povući i bankarski sektor na cijelom kontinentu, zbog značajne prisutnosti zapadnoeuropskog kapitala na tom području.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika