25.03.2009. / 13:49

Autor: Nacionalova redakcija

Birokrati obavili rat 'nejednakosti': Europarlament zabranio riječi 'gospođa' i 'gospođica'

Ovaj vodič zabranjuje i dosadašnje verbalno opisivanje svih zanimanja kojima se na engleskom jeziku predmnijevao muški ili ženski rod. Primjerice, od sada je zabranjeno korištenje naziva vatrogasac (fireman), hostesa, policajac (policeman), medicinski brat, prodavač i sl

U moru zakona i odredbi koje na svakodnevnoj bazi donose u Europskom parlamentu, nerijetko se zna zametnuti i koja 'neobična' legislativa. Prije nekoliko dana birokrati u Bruxellesu donijeli su najnoviji pravilnik o politički korektnom nahođenju političara i političarki, s namjerom da se u europskim jezicima postepeno liše spolne nejednakosti koja je i dalje veliki problem na globalnoj razini.

No, u ovom slučaju, zanimljiva je sama metoda Europarlamenta, čijim je zastupnicima i zastupnicama podijeljen svojevrsni vodič-riječnik sa riječima koje od sada striktno moraju prestati koristiti, bez obzira na jezike ili narodnosti kojima pripadaju, piše britanski Telegraph. Tako je od sada zabranjeno da se žene oslovljavaju sa gospođa ili gospođica, što će u drugim kontinentalnim jezičnim varijantama značiti prestanak korištenja riječi Madame i Mademoiselle, Frau i Fraulein ili pak Senora i Senorita. Umjesto toga jedina solucija je korištenje punog imena i prezimena pri oslovljavanju. S druge strane, riječ sportaš (sportsmen) zamijenjena je sa riječju atlet, a državnik (statesman) će se primjerice od sada zvati politički vođa (political leader).

Ovaj vodič zabranjuje i dosadašnje verbalno opisivanje svih zanimanja kojima se na engleskom jeziku predmnijevao muški ili ženski rod. Primjerice, od sada je zabranjeno korištenje naziva vatrogasac (fireman), hostesa, policajac (policeman), medicinski brat, prodavač i sl. Iako su u većini slučajeva uspjeli pronaći alternativne riječi koje se od sada imaju koristiti, kreatori ovog vodiča ipak su priznali da u nekim slučajevima ne postoje pojmovi koje bi mogli uvesti sa ciljem da se anulira nedovoljno izjednačeni spolovi.

Tako će političarima biti dozvoljeno da kad naručuju, recimo, kavu u kafiću, one koji im je donose i dalje oslovljavaju sa konobar ili konobarica. Najnovija odluka Parlamenta naišla je odmah na brojne reakcije samih zastupnika, pa su neki od njih već izjavili da ista 'graniči s ludošću'.

Škotski konzervativac Struan Stevenson usporedio je primjerice samu odredbu sa pokušajem EU-a da donese zakonsku crticu prema kojoj se striktno određuje oblik banana na tržištu. "Sada nam pokušavaju nametnuti koje ćemo riječi koristiti na vlastitom jeziku", kazao je Stevenson, dok je njegov kolega Philip Bradbourn istaknuo da se radi o bacanju novca poreznika u vjetar, pa će on odredbu zdušno ignorirati. No bez obzira na brojna negodovanja, iz Unije ističu kako će se korištenje novih naziva uvriježiti nakon nekog vremena. Uostalom, i dalje je na snazi davno donesen zakon da svaki par gumenih čizama na tržištu mora imati i priručnik za korištenje na 12 jezika, podsjeća Telegraph.

Vezane vijesti

EP protiv većeg oporezivanja dizelskog goriva

EP protiv većeg oporezivanja dizelskog goriva

Zastupnici Europskog parlamenta izjasnili su se u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu protiv postupnog izjednačavanja poreza na dizel i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika