25.03.2009. / 17:18

Autor: Sandra Županić

Hrvatska u vrhu robotike: Prvi hrvatski robot koji uči

Jerbić je istaknuo kako je cilj patentnom zaštiti softver ovog robota te da će on na tržištu koštati između 50 i 100 tisuća eura

Bojan Jerbić, Pero Munivrana i Izvor GrubišićBojan Jerbić, Pero Munivrana i Izvor GrubišićDanas je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje predstavljen razvoj dvoručnog industrijskog robota, prvog takvog u Hrvatskoj. Robota je razvio tim FSB-a pod vodstvom Bojana Jerbića, a projekt je sa dva milijuna kuna financirao Hrvatski institut za tehnologiju.

Istraživači FSB-a počeli su robota razvijati u svibnju prošle godine, a nakon devet mjeseci već je poprimio izgled budućeg dvoručnog industrijskog robota. Projekt bi trebao biti završen tijekom 2011. kada će biti ugrađen u pogone tvornica Elektro-kontakt i Končar te će obavljati poslove složenih ručnih operacija.

"Naš robotski sustav postaje sve pametniji te smo razvili niz humanoidnih i intelektualnih sposobnosti. Robot se može koristiti na više radnih mjesta te ga se u kratkom vremenu može prenamijeniti za obavljanje različitih zadaća. Ovim projektom ulazimo u vrh svjetske robotike", istaknuo je Bojan Jerbić.

Jerbić je istaknuo kako je cilj patentnom zaštiti softver ovog robota te da će on na tržištu koštati između 50 i 100 tisuća eura.

Također, Jerbić je dodao da u Hrvatskoj ima tek stotinjak radnih robota, a u samo jednoj od Mercedesovih tvornica ima ih oko 3000. On smatra da zbog robota neće rasti nezaposlenost jer će biti potrebni radnici koji će se raditi na održavanju i sličnim poslovima.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika